Світ
2 жовтня 2017
Каталонський референдум вплине на євро, - експерт
1 жовтня в іспанській Каталонії відбувся референдум про незалежність, іспанська влада виступає проти від'єднання і окремого існування каталонської держави.
news-image

Сьогодні вранці євро знижується в парі з доларом США, але поки обсяги продажів в основний валютній парі невеликі. Після референдуму в Каталонії обов'язково постане питання про членство автономії в єврозоні. А це реальна загроза цілісності економіки всієї Старої Європи.

Про це розповідає старший аналітик Альпарі Анна Бодрова, передає «Є!» з посиланням на kp.ua

"Є дуже великі сумніви в тому, що Каталонія дійсно стане автономною, адже вона - регіон-донор для всієї Іспанії і забезпечує близько 20% ВВП країни. Мадрид, наприклад, займає лише другий рядок у цьому списку. Каталонія - це регіон, орієнтований на туристичну галузь і сильний в експорті. Відділення цій важливій галузі Іспанії, де зосереджено так багато культурних цінностей і нематеріального надбання, помітно погіршило б туристичні позиції іншої частини країни. Не потрібно забувати і про податки: Каталонія набагато багатше сусідніх областей, тому в разі її виходу інші іспанські регіони залишилися б без підтримки з боку перерозподілу податкових доходів", - каже експерт.

За даними аналітиків, сьогодні вранці євро знижується в парі з доларом США.

"Багато буде залежати від того, як саме підсумки референдуму буде коментувати світове співтовариство і якими будуть перші кроки офіційної Іспанії щодо Каталонії. У тому випадку, якщо прихильники автономії будуть наполегливі, а виконавча влада країни - агресивними в їх відношенні, євро буде знижуватися під 1,1735. Серйозного падіння курсу євровалюти в зв'язку з підсумками каталонських виборів поки чекати не варто, але якщо ситуація вийде з-під контролю, пара євро / долар буде відступати дуже швидко, - каже аналітик.

Вчора, 1 жовтня в іспанській Каталонії відбувся референдум про незалежність, іспанська влада виступає проти від'єднання і окремого існування "каталонської держави".

Читайте також:Уряд Каталонії хоче, щоб пенсії жителям «незалежної республіки» платила Іспанія

Читайте також:Поліція відкрила вогонь по людях на референдумі в Каталонії