Авторизація

Світ
3 жовтня 2017
У Франції віднайшли портрет, який міг бути ескізом Мони Лізи Леонардо да Вінчі (відео)
Експерти переконані: цей ескіз використовували для створення олійної версії портрета. Отвори навколо жіночої фігури свідчать про те, що зображення переносили з ескізу на полотно.
news-image
10 французьких експертів наразі досліджують "Мону Ванну" за допомогою найсучаснішого обладнання в лабораторії під Лувром, провідомляє «Є!» з посиланням на 5 канал.

У Франції віднайшли портрет, який міг бути ескізом до легендарної "Мони Лізи" Леонардо да Вінчі. Картина протягом 150 років зберігалася в музеї поблизу Парижа. Її вважали роботою іншого автора. Детальніше про знахідку часів епохи Відродження – у сюжеті "5 каналу". 

Портрет, відомий як "Мона Ванна", виконаний вугільним олівцем. Із 1862 року він зберігався в колекції музею Конде в палаці Шантільї неподалік Парижа. Експерти переконані: цей ескіз використовували для створення олійної версії портрета. Отвори навколо жіночої фігури свідчать про те, що зображення переносили з ескізу на полотно. Портрети мають однаковий розмір. Жінка на картині нагадує Мону Лізу не лише обличчям і статурою. Вона усміхається... так само загадково.

"Цей ескіз належить школі Леонардо. Він виконаний на венеційському чи флорентійському папері. На особливу увагу заслуговує обличчя – його лінії та мазки гуаші. Вражають і руки. Вони у тій самій позиції, що й у Мони Лізи в Луврі", – розповідає куратор музею Конде Матьє Деклік.

Деклік впевнений: 

"Про роботи Леонардо багато говорять, але в них завжди зберігається таємниця. У кожній із них є невідоме, яке ми прагнемо дослідити. Але в цьому й цінність його робіт. Вони ніколи не відкриваються повністю".

Десятеро французьких експертів досліджують картину за допомогою найсучаснішого обладнання в лабораторії під Лувром. Ескпертиза забере багато часу, адже витвір мистецтва дуже старий. Але науковці вважають: якщо да Вінчі й не був автором картини, він точно долучився до її створення. Однак усі загадки Мони розсекретити не вдалося й досі.