Суспільство
4 жовтня 2017
Ця пенсійна реформа – економічний геноцид. 75-80% матимуть лише мінімалку, - Андрій Новак
Різка зміна умов виходу на пенсію призведе до того, що через 10 років, коли треба буде 35 років мінімального пенсійного стажу, приблизно 75-80% пенсіонерів матимуть право лише на мінімальну пенсію.
news-image

Учора при голосуванні за пенсійну реформу відбулося узаконення економічного геноциду українців. При обвалі курсу гривні на 250% пенсії підвищують лише на 15%. А по-друге, різка зміна умов виходу на пенсію призведе до того, що через 10 років, коли треба буде 35 років мінімального пенсійного стажу, приблизно 75-80% пенсіонерів матимуть право лише на мінімальну пенсію. У них просто фізично не буде 35 років легального стажу, адже за останні два десятиліття більшість українців мали і досі мають досвід нелегальної або напівлегальної роботи чи взагалі заробітку за кордоном.

Про це у коментарі ІА ZIK заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак, пише «Є!».

Він вивів процентну формулу цієї пенсійної реформи: «для 45% підвищення на 15% при скороченні на 35% і ускладненні на 130% після обвалу на 250%».

«Ця пенсійна реформа передбачає підвищення пенсій лише для 45% пенсіонерів України. Для них підвищення відбувається в середньому на 15%. При цьому на 35% скорочений зв’язок між величиною пенсій і зарплатою, тому що зменшується з 1,35 до 1 коефіцієнт пенсійного стажу. При цьому сам мінімальний пенсійний стаж від сьогоднішніх 15 років збільшено на 130% – до 35 років. І все це відбувається після 250% обвалу курсу гривні, який ми мали за останні три з половиною роки», – пояснив економіст свої розрахунки.

При цьому сама пенсійна система не змінилася, додав Андрій Новак. 

«Як була однорівнева солідарна, так і залишилася. Лише з обіцянкою, що з 1 січні 2019 року, якщо у 2018 будуть прийняті ще кілька десятків законодавчих актів, можливо, запрацює накопичувальний рівень. Але по факту на сьогодні він не запроваджується і законодавча база для нього абсолютно неготова. Її просто немає, навіть у вигляді пропозицій», – наголосив експерт.

Також Новак не вважає, що збільшення страхового стажу, який по суті є опосередкованим підвищенням пенсійного віку, насправді дозволить вирішити проблему з дефіцитом Пенсійного фонду.

«Коли не міняється система, а залишається однорівнева солідарна, то у межах такої системи ліквідувати дефіцит ПФ неможливо ніколи з одної простої причини: через співвідношення кількості працюючих і пенсіонерів, яких на сьогодні в нас більше за кількість тих, хто офіційно працює», – сказав він.

Окрім того, економіст сумнівається в ефективності автоматичної індексації пенсій, яка також передбачена цією реформою. На його думку, слово «автоматично» там використано «настільки хитро, що немає практичної прив’язки до реальної зміни цін».

«Це автоматично прив’язано лише до показника інфляції і показника середньої зарплати. А цими двома показниками дуже легко статистично маніпулювати, що в нас відбувається фактично постійно – показник інфляції занижується і, як правило, занижуються показники реального прожиткового мінімуму, який не переглядають роками. Тому цей автоматизм дуже умовний і не прив’язаний до реальних змін цін», – вважає Новак.

Нагадаємо, 3 жовтня Верховна Рада прийняла пенсійну реформу, яка передбачає проведення осучаснення пенсій з жовтня і підвищення мінімального страхового стажу для виходу на пенсію з 15 до 25 років з 1 січня 2018 року.

Для 5,6 млн пенсіонерів пенсії в середньому збільшаться на 692 грн. Це станеться в результаті осучаснення або перерахунку пенсії з урахуванням показника середньої зарплати за три останні роки.

Для 600 тисяч працюючих пенсіонерів скасовується 15% обмеження виплати пенсій. Для 104 тисяч жінок, які достроково вийшли на пенсію в 55 років, скасовується зменшення розміру пенсій.

Збережено право для призначення пенсії за віком в 60 років для осіб, які мають повний страховий стаж. Із 1 січня 2018 року пенсія за віком призначатиметься за наявності стажу на 1 січня 2018 року 25 років – у 60 років. Діапазон необхідного стажу щороку збільшуватиметься на 12 місяців до досягнення 35 років у 2028 році.

За наявності стажу на 1 січня 2018 року від 15 до 25 років – у 63 роки.

Із 2028 року пенсії у 65 років призначатимуться особам, які матимуть 15-25 років стажу.

Реформою також передбачається, що з 2019 року індексація відбуватиметься автоматично – на 50% від зростання споживчих цін і на 50% від зростання середньої зарплати за один календарний рік. 

Читайте також:Європейський суд визнав українські пенсії грубим порушенням прав людини