Світ
5 жовтня 2017
Нобелівська премія-2017: комітет оголосив лауреата з літератури
Ісігуро отримав премію як письменник, який в романах великої емоційної сили розкрив прірву під нашим ілюзорним почуттям зв'язку зі світом.
news-image

Нобелівську премія-2017 з літератури отримав Казуо Ісігуро – британський письменник японського походження. У четвер, 5 жовтня, Нобелівський комітет при Шведській академії офіційно оголосив ім'я лауреата.

Про це повідомляє «Є!» з посиланням на 24 канал.

Ісігуро отримав премію як письменник, "який в романах великої емоційної сили розкрив прірву під нашим ілюзорним почуттям зв'язку зі світом".

Ісігуро народився 8 листопада 1959 року в Японії, однак вже у 1960 році його батьки переїхали до Великобританії.

Літературна кар'єра Ісігуро почалась у 1981 році. Його роман "Залишок дня" (The Remains of the Day), виданий у 1989 році, отримав Букерівську премію, був екранізований (головну роль дворецького Джеймса Стівенса зіграв Ентоні Хопкінс) у 1993 році та отримав 8 номінацій на кінопремію "Оскар".

Іншу його відому роботу, роман "Не відпускай мене", журнал Time включив до списку 100 найкращих англомовних романів з 1923 до 2005 року. У 2008 році Time включив Ісігуро до списку 50 найкращих письменників Великобританії з 1945 року.

У 2016 році лауреатом Нобелівської премії з літератури став американський співак, композитор та поет Боб Ділан – за "створення нових поетичних експресій в американській пісенній традиції". А перед тим, у 2015 році, лауреаткою стала білоруська письменниця Світлана Алексієвич.

Як відомо, Нобелівський тиждень стартував у Стокгольмі 2 жовтня. Першими у понеділок було названо імена лауреатів Нобелівської премії 2017 у сфері фізіології та медицини. Ними стали Джеффрі Хол, Майкл Розбаш та Майкл Янг. Науковці отримають нагороду за "відкриття молекулярних механізмів, які контролюють циркадні ритми" – мова йде про циклічні коливання інтенсивності різних біологічних процесів, пов'язаних зі зміною дня і ночі – так зван "біологічні годинники".

У вівторок Комітет назвав лауреатів Нобелівської премії 2017 з фізики. Ними стали Райнер Вайс, Баррі К. Бариш та Кіп С. Торн за виявлення гравітаційних хвиль детектором LIGO. Існування гравітаційних хвиль 100 років тому передбачив Альберт Ейнштейн, і лише зараз людям вдалося їх виявити.

У середу Нобелівський комітет при Шведській королівській академії наук назвав лауреатів Нобелівської премії 2017 з хімії. Ними стали Жак Дюбоше, Йоакім Франк та Річард Хендерсон. Премію науковці отримали "за розвиток кріоелектронної мікроскопії високої роздільчої здатності для визначення структур біомолекул в розчині".

Власників ще двох премій оголосять пізніше – лауреат премії миру стане відомий уже 6 жовтня, а 9 жовтня нобелівський комітет присудить премію Шведського національного банку з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля.

Церемонія нагородження лауреатів у 2017 році відбудеться 9 грудня в Стокгольмі.