Суспільство
6 жовтня 2017
Учені довели, що тютюн впливає на жінок більш згубно, ніж на чоловіків
Жінки, які відмовилися від цигарок, молодшають на 13 років за 9 місяців, їх шкіра молодшає, а вага зменшується.
news-image

Паралельні дослідження двох груп вчених із США, Норвегії та Швейцарії показали, що жінки більш схильні до хвороб, що спричинені тютюнокурінням, пише «Є!» з посиланням на Експрес.

Експерти зі Швейцарії за результатами спостереження за 700 випробовуваними з раком легенів з'ясували, що у жінок це онкологічне захворювання діагностується в більш ранньому віці, ніж у чоловіків, навіть якщо вони курять значно менше.

В іншому дослідженні, проведеному вченими з Гарвардського університету (США) та Університету Бергена (Норвегія), взяли участь більше 950 чоловіків і жінок, які страждають на ХОЗЛ (ХОЗЛ), викликаної курінням.

Результати цієї роботи показали, що жінки хворіли на ХОЗЛ у більш молодому віці, незважаючи на те що, знову-таки, курили менше. Однак не всі вчені погодилися з теорією про те, що жіночий організм більш чутливий до згубного впливу тютюнового диму.

"Дані говорять про те, що ризик розвитку раку у чоловіків і у жінок, курять вони чи ні, однаковий, хоча види раку легенів у них відрізняються", - заявив доктор Майкл Тан з Американського співтовариства ракових захворювань.

Що стосується останнього дослідження, дані якого вказують на підвищену схильність жінок до ХОЗЛ, Тан вважає, що на ці результати можуть впливати інші фактори, наприклад те, що жінки довше живуть, тому у них більший ризик захворіти.

На думку Міхаеля Барчока, лікаря і голови правління Союзу пульмонологів Німеччини, де палить приблизно кожна четверта жінка, представницям слабкої статі кинути палити складніше, ніж чоловікам. У тому числі тому, що вони більше за чоловіків бояться, кинувши палити, набрати вагу.

Однак результати відмови від згубної звички, згідно з даними дослідників, не можуть не радувати. Як встановили минулого року італійські вчені, жінки, які відмовилися від сигарет, молодшають на 13 років за 9 місяців, їх шкіра молодшає, а вага зменшується.

Загалом же ризик серцево-судинних захворювань зменшується вже через декілька тижнів після відмови від сигарет, а не протягом п'яти-десяти років, як вважалося раніше.

Читайте також:У Києві заборонили вигул собак на територіях дитсадків, шкіл, лікарень

Читайте також:В Слов'янську 17 - річний хлопець потрапив до лікарні, проковтнувши 30 пігулок психотропного препарату