Політика
7 жовтня 2017
Україна та Молдова підписали угоду про спільний контроль на кордоні
Проект розроблявся Адміністрацією Держприкордонслужби спільно з Державною фіскальною службою та погоджувався з молдовською Стороною і зацікавленими взаємодіючими органами.
news-image

Відповідно до наданих повноважень Урядами двох країн Голова Державної прикордонної служби України Петро Цигикал та начальник Генерального директорату прикордонної поліції МВС Республіки Молдова Фредолін Лєкарь підписали Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про спільний контроль осіб, транспортних засобів, товарів та предметів у спільних пунктах пропуску через українсько-молдовський державний кордон. Про це повідомляють у прес-службі ДПСУ, інформує «Є!», з посиланням на УНН. 

"Наголосимо, що Угода про спільний контроль на кордоні – це частина Плану заходів з організації спільної оперативної охорони державного кордону з державами-членами ЄС – Республікою Польща, Словацькою Республікою, Румунією, Угорщиною, а також з Республікою Молдова", - йдеться у повідомленні.

Також додається, що проект розроблявся Адміністрацією Держприкордонслужби спільно з Державною фіскальною службою та погоджувався з молдовською Стороною і зацікавленими взаємодіючими органами.

Варто відмітити, що нині діюча Угода між Урядом України і Урядом Молдови про організацію спільного контролю в пунктах пропуску через українсько-молдовський державний кордон була опрацьована понад 20 років тому та визначала перелік пунктів пропуску, де було можливе запровадження спільного контролю.

"Україна зацікавлена у стабільній політичній ситуації в Молдові і збереженні курсу Кишинева на європейську інтеграцію. Від успішної реалізації нашого спільного цивілізаційного вибору залежить стабільність та безпека в регіоні, ефективність нашого співробітництва та процвітання й розвиток наших народів", - відзначив під час переговорів Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Під час опрацювання нового проекту Угоди за основу було взято європейський проект, який враховує сучасну практику організації спільного контролю та міжнародні принципи "єдиного вікна", "єдиної зупинки", вибіркової перевірки транспортних засобів та товарів і спрямований на створення комфортних умов для подорожуючих.

При цьому вона дозволить запроваджувати спільний контроль в усіх міжнародних та міждержавних пунктах пропуску на українсько-молдовському державному кордоні.

Читайте також: Українські бійці підірвали склад боєприпасів бойовиків