Світ
9 жовтня 2017
Нобелівська премія по економіці присуджена за вивчення психології прийняття економічних рішень
Минулого тижня у Стокгольмі були оголошені імена лауреатів всіх основних Нобелівських премій за цей рік.
news-image

Премія Шведського банку імені Альфреда Нобеля, яку також називають Нобелівською премією з економіки, присуджена в 2017 році році Річарду Тейлеру (США) за дослідження в області біхейвіорістской економіки. Про це стало відомо під час спеціальної прес-конференції в Стокгольмі, пише «Є!» з посиланням на 112.

Минулого тижня у Стокгольмі були оголошені імена лауреатів всіх основних Нобелівських премій за цей рік. Так володарями престижної наукової премії в галузі фізіології і медицини стали американські дослідники Джефрі Холл, Майкл Розбаш і Майкл Янг. Нагорода присуджена їм з формулюванням: "За відкриття молекулярних механізмів, які контролюють добовий ритм". В області фізики були відзначені американці Райнер Вайс, Баррі Баріш і Кіп Торн, які сконструювали детектор гравітаційних хвиль і зуміли дослідним шляхом підтвердити їх існування. Основоположники кріоелектронної мікроскопії Жак Дюбоше, Йоахім Франк і Річард Хендерсон нагороджені Нобелівською премією з хімії. Володарем літературного "нобеля" цьогоріч став британський романіст японського походження Кадзуо Ісігуро. Міжнародна кампанія за усунення ядерної зброї ICAN відзначена премією миру.

Нагадаємо, минулого року Нобелівську премію з економіки присудили американським економістам Оліверу Харту і Бенгту Хольмстрьому за їхній внесок у теорію контрактів. Роком раніше нагорода дісталася американському вченому Ангусу Дітону за аналіз споживання, бідності та добробуту. А в 2014 р. лауреатом став французький економіст Жан Тіроль, який аналізував ринкову владу і її регулювання.

Зазначимо, що Нобелівська премія з економіки не є спадщиною Альфреда Нобеля – вона була заснована Шведським національним банком у 1969 році на згадку про Нобеля. Нагорода офіційно називається "Премія Шведського національного банку з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля" і вручається щорічно з коштів фінустанови поряд з основними нагородами. Всього до сьогоднішнього дня премія вручалася 48 разів, її лауреатами стали 78 економістів. При цьому наймолодшим володарем нагороди був американський дослідник теорії добробуту Кеннет Ерроу.

На момент нагородження йому був 51 рік. Найстаршим вченим-володарем Нобелівський премії в області економіки став також американець Леонід Гурвіч. За роботи зі створення теорії оптимальних механізмів він був відзначений у віці 90 років.

За всю історію Нобелівської премії в галузі економіки лише одна жінка удостоєна цієї нагороди. Американка Елінор Остром розділила її за дослідження в галузі економічної організації зі своїм співвітчизником Олівером Вільямсоном.

Читайте також:В Україні обрали найкращого вчителя року