"Газпром" не буде продовжувати будівництво "Північного потоку"
"Газпром" так і не допустили європейського газопроводу OPAL
news-image

Компанія "Газпром" відмовилася від планів з розширення газопроводу "Північний потік" і продовження його до Великобританії, повідомляють джерела у ЗМІ.

Пр це пише Є | Єдність.інфо з посиланням на "ЛігаБізнес".

"Зараз складна політична ситуація, в OPAL нас так і не пустили. Навіщо будувати ще дві гілки? Ми не будуємо", - сказало одне джерело.
"Планів розширення Nord Stream і продовження його до Великобританії зараз немає. Чи не розглядаємо", - підтвердило друге джерело.

Нагадаємо, що в 2013 році "Газпром" заявляв про плани розширення "Північного потоку" двома гілками та продовження його до Великобританії. Зараз газ перекачується в Європу по двох гілках сукупною потужністю 55 мільярдів кубометрів, проте газопровід використовується приблизно наполовину через обмеження доступу "Газпрому" до європейського газопроводу OPAL.

Нагадаємо, що "Північний потік" безпосередньо пов'язує Росію і Німеччину по дну Балтійського моря.

Крім того, Росія планує відмовилася від будівництва трансчорноморського газопроводу "Південний потік" в обхід України і припинити поставки газу європейським споживачам українським напрямком. Таким чином, південня Європа, яка майже повністю залежить від російського газу, потрапляє в скрутне становище.

Росія має намір пустити маршрут через Туреччину, вже пообіцявши їй пільгові ціни на газ, і пропонує ЄС самомстійно добудувати газопровід від Греції.