Світ
11 жовтня 2017
Смоленська катастрофа: прокуратурі Польщі передали нові докази проти Туска
У міністерстві наголошують, що викладені вище факти свідчать: рішення тогочасної польської влади було прийнято без урахування інтересів Польщі.
news-image
Міністерство національної оборони Польщі подало до Національної прокуратури РП додатковий пакет документів у справі про підозру про скоєння злочину на шкоду Польщі з боку екс-прем'єра Польщі Дональда Туска та його оточення.
 
Про це інформує міністерство національної оборони (MON) Польщі, пише «Є!» з посиланням на Укрінформ.

Йдеться про рішення тогочасної польської влади щодо передачі основного слідства у справі Смоленської катастрофи в руки росіян, а не проведення його спільно, що передбачено Чиказькою конвенцією про міжнародну цивільну авіацію.

Повідомляється, що додаткові матеріали включають: інформацію про три телефонні розмови Туска з тогочасним прем’єром РФ Володимиром Путіним та дві - з президентом Дмитром Медведєвим, а також хронологію прийняття рішення про початок Смоленського слідства. Крім того, прокуратурі надіслано звіти тогочасному главі MON Польщі Богдану Кліху з боку інспекції міноборони з питань безпеки авіації, а також експертизи щодо способу розслідування Смоленської катастрофи.

На переконання міноборони Польщі, ці матеріали наштовхують на такі висновки: у відповідності до угоди між оборонними відомствами Польщі та Росії про принципи взаємного авіаційного руху від 1993 року потрібно було застосувати 11-ту статтю цього документа, яка вказує, що всі авіакатастрофи у повітряному просторі Росії чи Польщі мають розслідуватися спільно обома сторонами. З боку Польщі відповідним органом для співпраці з росіянами була б Комісія з розслідування авіакатастроф державної авіації, що давало польській стороні доступ до необхідних документів слідства і виключало відмову Росії виконувати запит про допомогу в розслідуванні катастрофи.

“Від цього варіанту відмовилися, тому ключове слідство опинилося в руках Росії”,- підкреслює міноборони РП.

У міністерстві наголошують, що викладені вище факти свідчать: рішення тогочасної польської влади було прийнято “без урахування інтересів Польщі”.

Зазначається також, що у процесі прийняття відповідного рішення брали участь прем'єр-міністр Дональд Туск, міністр національної оборони Богдан Кліх, а також міністр інфраструктури Цезарій Грабарчик.

Як інформувало агентство, у березні цього року міноборони подало до Національної прокуратури РП подання про підозру скоєння екс-прем'єром РП Дональдом Туском злочину, що зашкодило національним інтересам РП.