Інтернет
13 жовтня 2017
В Держцентрі кіберзахисту попередили про нову хвилю кібератаки в Україні
Фахівці порадили дотримуватися вимог кібербезпеки та інструкцій щодо захисту комп'ютерних систем від вірусу Petya Ransomware.
news-image

В Україні з 13 по 17 жовтня може відбутися нова хвиля масштабної кібератаки, подібної до атаки вірусу Petya.A. Про це повідомляє спеціалізований структурний підрозділ Державного центру кіберзахисту та протидії кіберзагрозам (CERT-UA).

Інформує «Є!», з посиланням на tyzhden.ua.

«Існує ймовірність, що окремі ознаки кібератаки можуть збігатися з відповідними ознаками шкідливого впливу комп'ютерного вірусу Petya.A, який атакував інформаційні ресурси низки країн, починаючи з 26 червня», - йдеться в повідомленні.

Фахівці порадили дотримуватися вимог кібербезпеки та інструкцій щодо захисту комп'ютерних систем від вірусу Petya Ransomware, розміщених на сайті СERT-UA.

«Переконайтеся, що на всіх комп'ютерах встановлене антивірусне програмне забезпечення, воно функціонує належним чином і використовує актуальні бази вірусних сигнатур. В разі необхідності встановіть і/або проведіть оновлення антивірусного програмного забезпечення, збережіть резервні копії важливих файлів у сховищі, відокремленому від мережі», - наголосили в CERT-UA.

Крім того, рекомендується встановити офіційний патч «MS17-010», за можливості відмовитися від використання в локальній мережі протоколу NetBios (не використовувати для організації роботи мережеві папки і мережеві диски), в брандмауері локальних ПК і мережевого устаткування заблокувати TCP/IP порти 135, 139 і 445, обмежити можливість запуску виконуваних файлів (* .exe) на комп'ютерах користувачів з директорій %TEMP%, %APPDATA%, відключити застарілий протокол SMB1 (інструкцію з відключення SMB1 в TechBlog компанії Microsoft можна знайти в блозі microsoft).

Читайте також: Хакери КНДР викрали у Південної Кореї «план війни»
Читайте також: Влада РФ перетворила антивірус Касперського в інструмент для шпигунства