Події
17 жовтня 2017
Під Верховною Радою проходить Всеукраїнська акція на підтримку великої політичної реформи (фото)
Активісти вимагають зміни виборчих правил, обмеження депутатської недоторканності та створення антикорупційного суду.
news-image

Сьогодні, 17 жовтня, у столиці під стінами Верховної Ради розпочалася Всеукраїнська акція на підтримку великої політичної реформи, передає кореспондент «Є!»

Організатори акції зазначають, що політична реформа, зокрема,  передбачає зміну виборчих правил, обмеження депутатської недоторканності та створення антикорупційного суду.

У Всеукраїнській акції на підтримку великої політичної реформи беруть участь: Громадський рух "Чесно", Центр Протидії Корупції, "Об’єднання Самопоміч", ВО "Батьківщина", ВО "Свобода" тощо. Про підтримку акції оголосили екс-губернатор Одещини Міхеїл Саакашвілі, народні депутати  Світлана Заліщук, Юрій Левченко, Сергій Лещенко, Мустафа Найєм, Єгор Соболєв, Віктор Чумак тощо.

Акція охороняється бійцями Нацполіціі та Нацгвардіі. Під стінами парламенту особисто присутній начальник поліції Києва Андрій Крищенко. 

Докладніше про вимоги учасників акції:

Зміна виборчих правил

Як йдеться в прес-релізі організаторів акції, в Україні діє змішана пропорційно-мажоритарна виборча система, ухвалена в 2011р.

"За нею половина депутатів обираються на мажоритарних округах, де перемагають переважно завдяки підкупу виборців та використанню адмінресурсу, половина - за закритими пропорційними списками, місця в яких продаються. Така система - корінь політичної корупції в країні", - стверджують організатори акції.


Учасники заходу закликають скасувати корумповану виборчу систему та перейти до пропорційної системи із відкритими регіональними списками (законопроект № 1068-2). Ця система дозволить обирати не лише партію, але й конкретних кандидатів в цій партії, тим самим формуючи список із людей, що мають довіру.

"Перехід на пропорційну виборчу систему з відкритими регіональними списками:

• значно ускладнить підкуп виборців;

• зробить купівлю місць в списку безглуздою - ніхто не може гарантувати голоси виборців конкретній персоні;

• знизить прохідний бар’єр до 3%, що дасть шанс малим партіям;" - йдеться в прес-релізі.



Перехід до пропорційки з відкритими списками передбачений у Коаліційній Угоді, є передвиборчою обіцянкою Президента Порошенка та міжнародним зобов’язанням України.

Створення Антикорупційного суду
Організатори акції закликають створити незалежний суд для розгляду справ топ-корупції, в якому антикорупційних суддів обиратимуть за участі громадськості та міжнародних партнерів України.

Обмеження депутатської недоторканності

Обмеження недоторканності народних депутатів (законопроект № 6773), з одного боку, дозволить притягати їх до кримінальної відповідальності на загальних підставах, з іншого - збереже індемнітет, тобто не дозволить переслідувати парламентарів за наслідками їх політичної позиції та висловлювань.