Смолій розповів про знецінення гривні і сказав чи буде долар по 30
Тим часом уряд у своєму законопроекті про державний бюджет України заклав на кінець 2018 року технічний курс долара по 30,1 грн.
news-image

Протягом вересня-жовтня гривня втратила позиції на валютному ринку і долар в обмінниках перевалив за 27 грн. У Нацбанку девальвацію пояснюють сезонним явищем і запевняють, що приводів для значного хвилювання немає.

Про це в нтерв'ю "Укрінформу" розповів виконувач обов'язків голови НБУ Яків Смолій, інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

"У вересні й на початку жовтня, на наш погляд, коливання були викликані, насамперед, певними сезонними факторами. Наприклад, у цей період уже не здійснюється експорт старого врожаю і ще не розпочався експорт нового, але аграрії вже закуповують паливно-мастильні матеріали на майбутнє. Крім того, очікування, які анонсувалися влітку, що курс зростатиме, також спрацювали як психологічний фактор. Однак на сьогодні у нас немає підстав говорити, що гривня різко й суттєво девальвуватиме, оскільки фундаментальні фактори для її курсу зараз сприятливі – світові ціни на товари українського експорту, особливо на сталь, є високими, до того ж скоро почне надходити валютна виручка від нового врожаю", - пояснив Смолій.

Він запевняє, що Нацбанк має "достатній рівень міжнародних резервів – 18,6 млрд доларів на початок жовтня, що є максимумом від початку 2014 року. Ці кошти можна буде залучити для пом'якшення значних коливань курсу".

Тим часом уряд у своєму законопроекті про державний бюджет України заклав на кінець 2018 року технічний курс долара по 30,1 грн. Цьогорічний показник у держбюджеті становить 27,2-27,7 грн за долар.

"Міністерство фінансів використовує ці розрахунки, щоб порахувати бюджет. У Національному банку - курсоутворення ринкове, тож ми не можемо зараз сказати, чи буде курс по 30 або по 27 гривень за долар. Якщо подивитися на реальну ситуацію сьогодні й порівняти її з прогнозами, закладеними в бюджеті на цей рік, вони явно не справдяться, бо реальний курс буде нижче прогнозованого. Іншими словами, для того, щоб він у середньому за рік досяг позначки 27,8, уже зараз і до кінця року треба мати щоденний курс під 30 гривень за долар. Оскільки, як ми бачили, від квітня й до кінця серпня гривня зміцнювалась і утримувалась на рівні 25,5–26,5 за долар. Отже, той курс, який закладає уряд, прогнозуючи бюджет, – це тільки технічні параметри для розрахунку – щоб знати, де ми будемо, якщо співвідношення гривні й долара досягне цього рівня. А насправді курс утворюється попитом і пропозицією та може абсолютно не збігатися з тими прогнозами, які заклав уряд", - сказав Смолій.

Такий "запас" у прогнозованому курсі роблять для того, щоб було менше ризиків для бюджету.

"Це "запас", наприклад, для оцінки майбутніх витрат за зовнішнім боргом у гривневому еквіваленті. Для уряду природно закладати консервативний прогноз. Проте не варто брати його собі за орієнтир", - зазначив керівник НБУ.
Читайте також: Рабінович: «Ми не піддамося на провокації і будемо стояти під НБУ, поки Гонтареву і Рожкову не заарештують» (відео)
Читайте також: Заяви не писатиму, - Гелетей про копняки від Парасюка