Світ
18 жовтня 2017
У Каталонії сотні тисяч людей виступили проти арештів громадських лідерів (фото)
Лише у Барселоні, за даними цивільної гвардії, зібралися близько 200 тисяч людей, які вимагали звільнити арештованих у понеділок керівників двох головних каталонських громадських організацій.
news-image

Сотні тисяч людей вийшли у вівторок ввечері на вулиці Каталонії на знак протесту проти досудового ув’язнення двох впливових лідерів руху за незалежність.

Про це повідомляє «Є!» з посиланням на Європейську Правду.

Лише у Барселоні, за даними цивільної гвардії, зібралися близько 200 тисяч людей, які вимагали звільнити арештованих у понеділок керівників двох головних каталонських громадських організацій - Національної асамблеї Каталонії і організації "Загальна культура" Жорді Санчеса і Жорді Куішара.

"Каталонські в'язні, ми хочемо, щоб ви були вдома", - кричали учасники протесту, запаливши свічки на знак протесту проти ув’язнення лідерів.

Люди тримали в руках плакати з написами "Свободу Жорді, політичним в’язням Іспанії", "Допоможіть Каталонії", "Врятуйте Європу" та "Республіка – зараз".

 
 

Демонстранти також опротестували присутність поліції, обсвистваши поліцейський гелікоптер, що пролітав над ними, з вигуками "Геть окупаційні сили".

У протесті взяли участь члени уряду Каталонії та мерії Барселони, а також лідери профспілок.

Аналогічні акції відбулися в інших містах регіону. Зокрема, демонстрація в Жироні зібрала 15 тисяч осіб.

Нагадаємо, у понеділок, 16 жовтня, суд взяв під варту керівників двох головних каталонських громадських організацій - Національної асамблеї Каталонії і організації "Загальна культура", які виступають за незалежність регіону.

1 жовтня в Каталонії пройшов заборонений Іспанією референдум про незалежність автономії. За інформацією каталонської влади, понад 90% виборців висловилися за незалежність від Іспанії.

Як повідомлялося, 10 жовтня глава уряду Каталонії Карлес Пучдемон разом з головами кількох партій підписав декларацію про проголошення незалежності від Іспанії.

Водночас він звернувся до регіонального парламенту у Барселоні із закликом відкласти голосування за проголошення незалежності на кілька тижнів заради діалогу з Мадридом.