Політика
19 жовтня 2017
27 нардепів, які отримали компенсацію за оренду житла, насправді мають власне (інфографіка)
13 липня 2017 року Верховна Рада збільшила розмір відшкодування за оренду житла на 41% - з 1 вересня воно становить вже не 460, а 650 гривень на добу.
news-image
Мандат дарує народним обранцям багато привілеїв - депутатську недоторканість, право на державну охорону, півтора місяці оплачуваної відпустки і навіть компенсацію витрат на оренду житла в Києві. Проте останнє деякі з них примудрилися перетворити на ще одну статтю доходу, повідомляє «Є!» з посиланням на портал Bihus.
 

Наскільки сумлінно нардепи декларують відшкодування та хто з них насправді має власне житло в Києві - дослідили аналітики проекту “Декларації”.

Згідно документів, які опублікував на своїй сторінці у Facebook журналіст Максим Опанасенко, у 2016 році було витрачено 29 мільйонів гривень бюджетних коштів на компенсацію оренди житла та винайму готельних номерів для 187 народних депутатів.

Аналітики проекту “Декларації” підрахували, що 73 із цих 187 парламентарів не задекларували отриману компенсацію. Ще 101 нардеп не вніс у декларацію саме орендоване житло.

Також виявилося, що 27 депутатів, які отримували кошти на винайм готельних номерів, насправді мають власне житло у Києві або передмісті столиці. Серед них - нардеп-мільйонер Євгеній Гєллєр, що володієбудинком площею 1000 кв. м у Козині; Дмитро Добкін, дружина якого має дві квартири у Києві; колишній герой розслідування “Наших грошей” Руслан Сольвар, який записав усю нерухомість на матір. Готельний номер для чогось знадобився і скандально відомому Максиму Полякову, хоча столичною квартирою володієйого дружина Маргарита.   

Ще 12 депутатів, які не отримували компенсації за оренду готелю, не задекларували жодного помешкання у Києві чи передмісті і живуть невідомо де. А власним коштом житло винаймають лише 2 народних обранці.

У минулому році кожен депутат отримав в середньому по 168 тисяч гривень компенсації. Проте 13 липня 2017 року Верховна Рада збільшила розмір відшкодування за оренду житла на 41% - з 1 вересня воно становить вже не 460, а 650 гривень на добу. 

Читайте також:Нардеп пояснив, чому президент запропонував скасувати депутатську недоторканність з 2020 року