Світ
29 січня 2015
Лукашенко натякнув на можливий вихід Білорусі з ЄАЕС
Лукашенко знову заграє з Заходом
news-image

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що його країна підписала договір про ЄАЕС із застереженнями і тому залишає за собою право виходу з ЄАЕС. Про це очільник держави повідомив на прес-конференції для білоруських і зарубіжних ЗМІ, пише Є | Єдність.інфо з посиланням на УНІАН.

Зокрема Лукашенко уточнив: "Якщо домовленостей будуть дотримуватися, то ми будемо свято виконувати все, що стосується ЄАЕС. Якщо не будуть дотримуватися, то ми залишаємо за собою право аж до виходу з ЄАЕС". "Є моменти, які взагалі не повинні бути присутніми після підписання документів (ЄАЕС - ред.), це так звані війни - молочні, м'ясні", - продовжував президент. Він поскаржився, що частіше "випинається драчка з Росією, але суперечності існують і в Росії з Казахстаном".

Президент констатував, що весь світ інтегрується, і "нам треба зберегти нашу єдність". "Для нашої десятимільйонної країни мати 170-мільйонний ринок збуту нашої продукції - це благо", - сказав він. Крім того, зазначив він, Білорусь завдяки тісній інтеграції, отримує російський газ по 134 долари за 1000 кубометрів, тоді як Україна - майже по 400 доларів.

Читайте також: Лукашенко готовий на рівних співпрацювати з Заходом, але не на шкоду "братньої" Росії

Нагадаємо, що Білорусь виступила активним прихильником розвитку інтеграційних процесів на пострадянському просторі, створивши разом із Росією та Казахстаном Митний союз, який почав діяти з 1 січня 2010 року. Рівно через два роки три країни налагодили більш тісну взаємодію в рамках Єдиного економічного простору. З 1 січня 2015 року почав функціонувати Євразійський економічний союз. Договір про його утворення був підписаний Росією, Казахстаном та Білоруссю 29 травня 2014 року. Пізніше до нього приєдналася Вірменія, про свій намір брати участь у ЄАЕС заявив і Киргизстан.

За словами Лукашенка, Білорусь на даний час більше торгує із Заходом, ніж із Росією. На частку Росії припадає 42% обсягу торгівлі Білорусі порівняно із 85% раніше.