Авторизація

Світ
24 жовтня 2017
Україна та Польща підписали угоду щодо мови навчання нацменшин
З Україною було знайдено порозуміння щодо закону про освіту в частині мов національних меншин.
news-image
Віце-прем`єр Польщі Пьотр Ґліньський зазначив, що з Україною було знайдено порозуміння про мову навчання нацменшин згідно з ухваленою реформою освіти, повідомляє «Є!» з посиланням на Тиждень.

Міністерства освіти України та Польщі підписали угоду про мову навчання нацменшин згідно з ухваленою в Україні реформою освіти. Про це заявив 23 жовтня віце-прем`єр-міністр і міністр культури та національної спадщини Польщі Пьотр Ґліньський під час брифінгу у Києві. 

За його словами, з Україною було знайдено порозуміння щодо закону про освіту в частині мов національних меншин.

"Сьогодні (23 жовтня - ред.) , як щойно я довідався, було підписано порозуміння - заява керівників освітніх відомств після минулотижневого дуже плідного візиту пані міністра Залевської до України і досягнутих з українською стороною порозумінь", - зазанчив Ґліньський.

17 жовтня Міністр національної освіти Польщі Анна Залевська та голова МОН України Лілія Гриневич домовилися про підписання декларації з гарантіями прав на навчання мовою нацменшин. 

Нагадаємо, 28 вересня в Україні набув чинності закон "Про освіту", який, серед іншого, запроваджує в Україні 12-річну повну загальну середню освіту. Законом передбачено, що представникам національних меншин України гарантується право на навчання в комунальних закладах для отримання освіти поряд із державною мовою відповідної національної меншини. Це право реалізується через класи (групи) з навчанням мовою відповідної національної меншини поряд із державною мовою.

Міністри закордонних справ Болгарії, Греції, Румунії та Угорщини заявили, що занепокоєні прийняттям в Україні нового закону про освіту й мають намір звернутися до Ради Європи і ОБСЄ.

Згодом Угорщина вирішила блокувати будь-яке подальше зближення України та ЄС через підписання президентом України Петром Порошенком закону "Про освіту", а також попередила Україну про можливі санкції в разі невідкликання закону про освіту.

12 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила рішення з рекомендаціями Україні за підсумками термінових дебатів щодо мовної статті українського закону "Про освіту".  Відповідне рішення Асамблеї доволі жорстко засуджує те, що Верховна Рада ухвалила закон про освіту, змінивши "мовну статтю" без консультацій з представниками національних меншин.

Читайте також:У Хмельницькому через російську мову заборонили виставу з Ольгою Сумською