Світ
24 жовтня 2017
Чеська контррозвідка: в Чехії активізувалися російські та китайські спецслужби
Російські спецслужби намагалися отримати інформацію політичного характеру і проводили інформаційні кампанії, спрямовані на дискредитацію України, ЄС і НАТО.
news-image

Чеська контррозвідка - Інформаційна служба безпеки (BIS) - відзвітувала про роботу за 2016 рік, констатувавши, що в країні активізувалися російська і китайська розвідки, передає «Є!» із посиланням на Радіо Прага.

Метою китайців була «ліквідація тибетського питання і погіршення чесько-тайваньських відносин».

Російські спецслужби намагалися, головним чином, отримати інформацію політичного характеру, і проводили інформаційні кампанії, спрямовані на дискредитацію України, ЄС і НАТО.

За даними Інформаційної служби безпеки, Чехія також стала метою кібератак з боку Росії задля отримання секретних даних економічного, наукового і військового характеру. Найактивнішим при цьому було хакерське угруповання APT28, також відоме як Fancy Bear, Pawn Storm або Sofacy, яке раніше звинувачували в атаках на парламент Німеччини, Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA), ОБСЄ, членів Демократичної партії США, передвиборний штаб Еммануеля Макрона і атаці на МЗС Польщі.

Згідно з висновками компанії Trend Micro, FancyBear є конфедерацією кращих російських хакерів, а сама група може бути підрозділом ФСБ.

Читайте також: Напад з сокирою у Швейцарії: підліток з Латвії цікавився геноцидом та «Аль-Каїдою»