Події
24 жовтня 2017
На Вінничині пенсіонер 15 років отримував пенсію за радянським паспортом
У пенсійному фонді виплати припинили і наказали виготовити новий паспорт.
news-image

Через радянський паспорт 4 місяці без пенсії. Чиновники на Вінниччині заморозили виплати 78–річному незрячому чоловіку, коли випадково з’ясували, що його документ застарів. Виготовити новий у райцентрі за 10 кілометрів від села, пенсіонер самотужки не міг, а допомоги чиновників дочекався лише, коли у Журавлівку навідалася  ТСН.

Інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

Тремтячими руками Віталій Яременко перебирає копійки, їх не вистачає вже навіть на хліб. Сімдесяти восьмирічний дідусь уже 4 місяці без пенсіїї, все через документ із радянським гербом на обкладинці.

Такі паспорти в Україні не діють вже 15 років, тож пенсію за ними платити не можна. Однак порушення виявили лише цього літа, випадково, під час перевірки у пенсійному фонді. Втім, своєї провини тамтешні спеціалісти, не бачать.

«Нам взагалі пошта повинна повідомляти, якщо недостовірні дані . Як поштарка раніше платила цій людині пенсію? Значить вона не звіряла паспортні дані», - каже головний спеціаліст відділку Пенсійного фонду України у Барському районі.

Поштарка - сусідка дідуся. Каже, знає його з дитинства, тому документів і не вимагала.

У пенсійному фонді виплати припинили і наказали виготовити новий паспорт. До райцентру з села 10 кілометрів, дістатися туди незрячому чоловікові важко, тож переоформити документи доручили сільському голові. Сільський голова своєю чергою завдання також передоручив - родичам. В селі ж словам чиновника дивуються, адже діти чоловіка неблагонадійні.

Все літо пенсіонер проїдав запаси і жив у кредит, тепер самотнього дідуся підгодовують сусіди. Але коли до Журавлівки приїхала ТСН, дідуся одразу навідав сільський голова  і запропонував допомогу.

Камера та мікрофон роблять дива і у міграційній службі дідуся приймають без черги, знімають у нього відбитки пальців та фотографують. 

У пенсійному фонді задовільнилися тимчасовою довідкою і видали пенсіонерові відразу усю заборгованість. Отримавши гроші, чоловік одразу почав підраховувати скільки віддати за борги, а скільки витратити на запаси. 

Читайте також: Більшість пенсій зросте на понад 200 гривень - Гройсман
Читайте також: Громадяни України оформили вже 5 млн 516 тисяч біометричних паспортів, - ДМСУ