Події
25 жовтня 2017
Іспанський мураліст залишив Одесу, не закінчивши роботу та звинуватив українських організаторів у недбальстві
Художник каже, що його не забезпечили навіть "мінімальними умовами для створення муралів".
news-image

Нещодавно Одесу відвідав стріт-артист із Барселони Mohamed L'Ghacham. Він приїхав на запрошення куратора і режисера Гео Лероса, щоб намалювати два мурали в центрі міста в рамках проекту Odessarium, передає «Є!» із посиланням на Cultprostir.

Попрацювавши над одним із них 8 днів, Мохамед написав гнівний пост про ставлення до нього організаторів і умови, в яких йому довелося створювати свій мурал.

За словами художника, спочатку йому дали можливість вибрати дві стіни з 20-ти на власний розсуд, але коли він приїхав, його поставили перед фактом, що малювати треба на інших. До того ж, організатори повідомили, що один із муралів обов'язково повинен стосуватися музичної тематики, оскільки буде розташований на будівлі музичної академії, на що іспанський художник теж не розраховував.

Мохамед пише, що під час роботи над муралом у нього виникло кілька технічних проблем, які організатори відмовилися вирішувати, оскільки знаходились у цей момент не в Одесі. Художник був змушений змінити ескіз і попросив Гео Героса відстрочити його виліт, щоб встигнути закінчити роботу. Але цього також не було зроблено.

«Протягом усього нашого перебування в Одесі Гео жодного разу не поцікавився питанням безпеки – ні моєї, ні мого асистента. Він не вирішив жодної проблеми, з якими я стикався. Мені здається, він був зацікавлений тільки в тому, щоб залишитися в хороших відносинах з владою міста, адже він обіцяв їй два мурали, які потім зможе додати до свого кураторського резюме.

Гео весь час сміявся над моїми труднощами, покладаючи всю провину на одеських працівників, які не забезпечували нас мінімальними умовами для створення муралів (що насправді було його відповідальністю)», – розповідає Mohamed L'Ghacham.

Потім, за словами митця, Лерос пообіцяв повернути їхні квитки на літак, але сказав, що не заплатить за перебування в готелі. В результаті Мохамед вирішив поїхати з Одеси, не закінчивши свій мурал.

Куратор проекту «Одессаріум» Олена Орлова заперечує написане іспанським художником, стверджуючи, що це брехня.

«На жаль, посилаючись на погану технічну базу, температуру вище нуля та інші ПМС, художник з Барселони припинив роботу. Хоча, в листуванні обіцяв все закінчити вчасно і постійно «дякував за все». Зрозуміло, ніхто його з готелю не виселяв – готель був оплачений до кінця перебування і квитки були викуплені також», – повідомила Орлова у своєму Facebook.

Також вона зазначила, що мурал Мохамеда будуть закінчувати за його ескізом своїми силами.

ескіз муралу Mohamed L'Ghacham