Політика
27 жовтня 2017
Павло Клімкін: «Коли Україна стане членом НАТО, то буде захищати себе і весь вільний світ»
У столиці триває міжнародна конференція «Київські трансатлантичні діалоги».
news-image

У київському готелі InterContinental розпочала роботу міжнародна конференція «Київські трансатлантичні діалоги», що проходить за підтримки НАТО та за ініціативою фонду German Marshall Fund (GMF) й Фонду Boumbouras Foundation, передає кореспондент «Є!»
Як зазначають організатори заходу, форум такого рівня відбувається в Україні вперше. Під час конференції лідери та фахівці з усього Трансатлантичного простору мають можливість дискутувати щодо розробки Програми Трансатлантичних відносин України та поділяться своїми поглядами на проблеми, які зазнає Київ у процесі зближення з НАТО та своїми західними союзниками.
За словами одного з організаторів «Київських трансатлантичних діалогів», члена правління Фонду Boumbouras Foundation, генерального директора компанії Gefest Василіса Бумбураса, мета конференції – створити платформу для обміну ідеями та пропозиціями стосовно трансатлантичних перспектив України.

«Україні потрібен мир, безпека та стабільність. Наша конференція – крок до безпеки країни. Сьогодні тут присутні політики високого рівня, і ми хотіли почути їхні ідеї та пропозиції, які українські політики змогли б використати на майбутніх важливих заходах, зокрема на саміті 24 листопада в Брюсселі (саміт "Східного партнерства - ред.) та саміті НАТО, що пройде в липні», - сказав Василіс Бумбурас.


На відкритті конференції був присутній міністр закордонних справ України Павло Клімкін, який зауважив, що подібні заходи збирають друзів України, з якими можна обговорити подальші кроки щодо втілення української «амбітної мети».

«Трансатлантичний простір – це простір свободи, простір цивілізованого світу. Нині ми стали частиною цього простору, і маємо йти далі, що передбачає наше членство в НАТО та Європейському Союзі. Цей захід (конференція - ред.) в першу чергу присвячений питанням, на які нам треба звернути увагу для набуття членства в НАТО. У нас є дуже амбітна мета – до 2020 року маємо адаптувати весь наш безпековий і оборонний сектор до стандартів НАТО», - заявив міністр представникам ЗМІ.


На питання журналістів, чи встигне Україна у такі короткі терміни виконати всі необхідні пункти, Павло Клімкін зазначив, що "по-іншому бути не може".

«Якщо не зробимо – тоді хто буде нам вірити, що ми станемо таким членом НАТО, якого будуть поважати, допомагати і захищати, і який може зробити свій внесок в безпеку НАТО. І нас будуть захищати, і ми будемо захищати НАТО, оскільки Росія загрожує не лише нам, а всьому цивілізованому світу. Тому, коли Україна стане членом НАТО, то буде захищати себе і весь вільний світ», - запевнив міністр.


Конференція «Київські трансатлантичні діалоги» триватиме два дні. У заході візьмуть участь заступник голови Верховної Ради України Оксана Сироїд, посол США в Україні Марія Йованович, віце-президент Німецького фонду Маршалла Ян Лессер, член правління Фонду Boumbouras Foundation Василіс Бумбурас, директор з питань безпеки та політико-військових справ Бюро європейських та євразійських справ Держдепу США Майкл Мерфі, представник Міністерства оборони Франції Гійом Лагане, заступник помічника генерального секретаря НАТО Джеймі Шей тощо.
Як зазначили організатори конференції, захід планується зробити регулярним "для формування трансатлантичного порядку денного та обговорення нагальних проблем безпеки".
Конференція «Київські трансатлантичні діалоги» організована за партнерства української компанії «Центр політичних рішень».