Україна
30 жовтня 2017
В Україні створили онлайн-помічника для заповнення е-декларацій
Нині система працює в режимі відсіювання.
news-image

Вирішити проблеми, зокрема, як заповнити декларацію про доходи, тепер розкаже чат-бот "Тарас". Це такий онлайн-консультант, який знає все про електронні декларації і може покроково разом із посадовцем заповнити цей непростий документ. Розробили програму члени Громадської організації "Антикорупційний штаб".

Інформує «Є!», з посиланням на 24tv.ua.

Микита Підгайний вже майже 5 років досліджує українську корупцію. І хоча не працює в державній службі, наступного року, як антикорупційний активіст, теж має подавати електронну декларацію. Робитиме це паралельно із власною розробкою – ботом "Тарасом".

"Користуватись ботом може будь-яка людина, в якої є акаунт у Facebook, або Telegrsm. У Facebook ви можете ввести в пошуковий рядок держслужбовець "Тарас" і знайдете цього бота", – розповів юрист проекту "OpenDataBot" Микита Підгайний.

До такого рішення розробники прийшли, побачивши системність помилок, які допускають посадовці.

У деяких випадках декларанти подавали документи, в яких зазначали телевізори та холодильники у розділі цінне рухоме майно. Деякі особи подають зміни про суттєві зміни майнового стану, отримуючи дохід у декілька тисяч гривень. Таке повідомлення треба подавати при досягненні порогу у 80 тисяч гривень, – пояснив аналітик Антикорупційного штабу Антон Марчук.

Система працює так: чат-бот ставить питання і пропонує кілька варіантів відповідей. В залежності від місця роботи, посади і обраних варіантів "Тарас" підкаже, що і куди треба вписувати.

"Якщо людина не розуміє, що заповнити в неї завжди буде кнопка "не розумію". І в такому випадку ми надамо їй скріншоти, що саме і куди записувати", – зазначив Микита Підгайний.

Нині система працює в режимі відсіювання. "Тарас" повідомляє користувачам, кому треба і кому не слід подавати декларацію.

Всі, хто попередньо познайомляться з "Тарасом" після 1 січня отримають від нього нагадування – розпочався марафон з подачі декларацій. Минулого року за перші два місяці документи подали близько 100 тисяч посадовців. Тоді сайт НАЗК не витримав навали і дав збій. Розробники сподіваються, що держоргани врахували попередні недоліки і цього року електронне декларування не перетвориться на бюрократичну лихоманку.

Читайте також: В МОЗ надали рекомендації як обрати сімейного лікаря
Читайте також: Павло Клімкін: «Коли Україна стане членом НАТО, то буде захищати себе і весь вільний світ»