Суспільство
31 жовтня 2017
Хеллоуїн: чому ніч на 1 листопада вважають найстрашнішою в році
Незважаючи на містичні традиції, Хеллоуїн придумала церква.
news-image

Увечері 31 жовтня в усьому світі відзначають загадковий і містичний Хеллоуїн або День всіх святих, повідомляє «Є!» з посиланням на РБК.

Історія свята починається ще з дохристиянських часів. В останню ніч жовтня стародавні кельти відзначали Самайн, традиції якого схожі з сучасним святом. 

Самайн – попередник Хеллоуїна: свято темряви і смерті Язичники, які проживали на землях Ірландії, Англії і Франції користувалися календарем, у якому рік ділився на два сезони: світлий і темний. Зима у цих народів починалася в листопаді. В період трьох перших листопадових днів селяни бурхливо святкували закінчення польових робіт і запалювали зимове вогнище. 

Жерці зв'язували настання зими з вступом у свої володіння бога Самхейна - владики темряви і смерті. У ніч Самайна розводили високі багаття, приносили жертви  і ворожили на майбутнє, поминали померлих. За легендою, в ніч свята стиралася межа між світами мертвих і живих. Душі бродили по землі і забирали з собою людей, які порушували закони праведного життя (гейси).

Щоб обдурити нечисту силу, в Самайн вбиралися в шкури тварин. Вхід до будинку захищали спеціальними оберегами. За переказами, це були ліхтарі вирізані з овочів, як зараз гарбуз на Хелловін.

Незважаючи на містичні традиції, Хеллоуїн придумала церква. Після приходу християнства на землі Європи, священики всіляко намагалися викоренити язичницькі традиції в народі. Однак свято Самайна продовжували відзначати аж до XVIII століття. Церкві довелося піти на поступки, і 1 листопада в Ірландії встановили свято День всіх святих, яке частково включало і звичаї язичницького Самайна.

Урочисту службу назвали Allhallowmas - Поминальная меса, а вечір перед святом став називатися All allows'Eve, пізніше All Hallow e'en, тобто Напередодні поминів. Так і з'явилася назва сучасного свята Halloween.

Історія Halloween-традицій. У наші дні свято в багатьох країнах має більше комерційне значення, ніж релігійне. Практично в усьому світі до нього відносяться жартівливо і вважають Хеллоуїн відмінною можливістю подуріти і погарцювати на маскарадній вечірці. Традиції поминання покійних збереглися тільки на територіях, де жили стародавні кельти.

Масштабно Хелловін почали відзначати в США. До свята американці готуються, починаючи з жовтня. Подвір'я будинків прикрашають гарбузами, готують святкові прикраси та вбрання. До речі, традиція вирізати гарбуз на Хелловін почалася саме в Америці. Європейці для святкових ліхтарів раніше використовували ріпи, буряк або брукву. Святковий овоч х вогником всередині має свою легенду.

Гарбуз прозвали "ліхтарем Джека" на честь п'яниці, якого за витівки і обман самого Диявола не пустили ні до пекла, ні до раю, і він змушений був блукати в темряві з лучиною полум'я в очікуванні Судного дня. Гарбуз на Хеллоуїн ставлять у вікні будинку або на ґанку, щоб захистити домівку від нечисті і вказати їй дорогу назад в чистилище.

Історія Хелловіна налічує сотні років, і за ці роки свято придбало безліч традицій, серед яких і випрошування грошей "Trick-or-treat" . Зараз по домівках з жартівливою загрозою "солодкість або гидоту" ходять ряджені діти і просять солодощі.

У середні століття на свято біля дверей багатіїв юрмилися бродяги, випрошуючи "духовні пиріжки" в обмін на молитву за померлих. Сучасне святкування Хелловіна масштабно проходить в Америці, Європі, Японії та інших країнах. Влаштовуються грандіозні вечірки нечисті з конкурсами на кращий костюм, дівчата змагаються за найстрашніший макіяж, до свята готують незвичайні страви і "криваві коктейлі".

Читайте також:500 років тому Мартін Лютер оприлюднив 95 тез, що стало початком Реформації