Економіка та бізнес
2 листопада 2017
Україну переведуть на нову платіжну систему
Правильний перехід на нове покоління системи дозволить звести до мінімуму помилки і «втрачені» платежі.
news-image

Вже з завтрашнього дня в Україні перезапускатимуть банківські платежі. Нацбанк запроваджує нове покоління Системи електронних платежів – СЕП-3, яка приходить на зміну СЕП-2 , пише «Є!» з посиланням на портал Mind.

Про це регулятор повідомив банки у телеграмі №52-0008/73957, що опинилася в розпорядженні UBR.ua. Як відомо, через нацбанківську СЕП працюють всі українські банки. Правильний перехід на нове покоління системи дозволить звести до мінімуму помилки і «втрачені» платежі.

Нацбанк вже тестував нову систему і на думку чиновників банки готові до її запуску. Так само було зазначено, що стара версія платіжної системи з новою несумісна.
«Наголошуємо, що версії АРМ-СЕП і Центру обробки СЕП (ЦОСЕП) для СЕП-2 і СЕП-3 несумісні. Тому до 02.11.2017 (включно) учасники СЕП працюють з АРМ-СЕП СЕП-2, а починаючи з 03.11.2017 (включно) – з АРМ-СЕП СЕП-3», – йдеться в повідомленні НБУ.

У НБУ також повідомили, що відправка файлів для СЕП-3 буде зупинена. Учасники електронних платежів більше не зможуть відправляти повідомлення поштою NBUMAIL, оскільки в ЦОСЕП файл не потрапить і буде втрачений.

Для банків покроково виписали перехід з СЕП-2 на СЕП-3 на обидва дні – завтра і післязавтра.

На початку вересня НБУ повідомив про плани по запуску нового покоління Системи електронних платежів (СЕП-3) з 3 листопада. Наразі тривають підготовчі роботи.

До СЕП підключені всі українські банки і Держказначейство. Через неї проходять всі гривневі платежі в країні.