Світ
2 листопада 2017
Стало відомо, яким буде меморіал жертвам комунізму в Естонії (фото, відео)
Меморіал буде складатися з двох частин: "Шлях" і "Домашній сад".
news-image

Восени наступного року в Таллінні планується побудувати меморіал жертвам комунізму "Шлях" ("Teekond"), який буде розташований на території у 30 тис. квадратних метра, передає «Є!» із посиланням на Err.ee.

У середу був підписаний договір про будівництво меморіалу жертвам комунізму і пам'ятника офіцерам.

Запланована вартість будівництва меморіалу - 6,6 млн євро. Проектування буде оплачено з коштів Естонського фонду допомоги репресованим і державного бюджету, а будівництво комплексу - з державного бюджету.
Проект був обраний в минулому році з 12 представлених на конкурс робіт.

Меморіал буде складатися з двох частин: "Шлях" і "Домашній сад".  Шлях, який символізує злиття надії й безнадії, буде виконаний у вигляді чорного, прямого коридору, що нагадує тунель, на стінах якого висять таблички з іменами жертв комунізму. Частина табличок залишені порожніми, символізуючи безіменних жертв комунізму. Ця частина меморіалу повинна створити відчуття системи, яка робить селекцію над людьми, а також вирішує їхню долю.

Пройшовши Шлях, відвідувач попаде в Домашній сад, який символізує злиття мрії, спогадів і туги за домівкою. Сад буде розташований в западині, середину якої займає площа, оточена висадженими на схилах яблунями. На площі буде встановлено прямокутний чорний камінь, у якого можна буде проводити пам'ятні церемонії. Бетонна підлога на площі буде нагадувати дощату підлогу в сільському будинку.

У меморіалі також запланований пам'ятник офіцерам, який повинен складатися з довгої темної стіни з сильною, але похмурою фігурою офіцера.