Суспільство
30 січня 2015
Пілотний проект парковки у Києві з тріском провалився
Пілотний проект нової системи паркування в Києві призупинено, бо автомобілісти не хочуть добровільно платити гроші за стоянку.
news-image

Про це пише Є!Єдність.інфо з посиланням на директора КП "Київтранспарксервіс" Володимира Першина.

За словами Першина проект призупинено, бо він виявився збитковим.

За півтора місяці роботи нової системи було виявлено 5 тисяч 317 порушень правил паркування, з них - майже 90% - це випадки несплати за послугу паркування.

"Ситуація показує, що там, де можна не заплатити, людина швидше за все не заплатить. У зв'язку з прогалинами в законодавстві, які не дозволяють нашим співробітникам встановити особу водія-порушника, було складено лише 26 протоколів про адміністративні правопорушення – 19 по несплаті і 7 щодо паркування на місцях для інвалідів ", - сказав Першин.

За весь час тестування, адміністративна комісія КМДА розглянула лише 2 протоколи. Штрафи за цими рішеннями досі не сплачені.

"Надходження коштів від парковок задіяних в пілотному проекті, знизилися на 50% в порівнянні із запланованими. При цьому на більшості інших парковок зафіксовано збільшення надходжень", - пояснив Першин.

У "Київтранспарксервісі" провал експерименту пояснюють недоліками законодавства, яке не дозволяє притягувати порушників (власників транспортних засобів) до відповідальності.

Тому, на думку Першина, заборона діяльності паркувальників на вулицях міста "є передчасною та економічно недоцільною".

На підприємстві розраховують, що в першому півріччі 2015 року будуть прийняті зміни до законодавства (зараз готуються відповідні законопроекти), що дозволяють інспекторам блокувати транспортні засоби, а в разі порушень правил дорожнього руху при паркуванні і евакуювати автомобіль.

Читайте також: У 2015 році в Києві не з'явиться нових станцій метро

Як відомо, наприкінці листопада 2014 року у центрі столиці був запущений пілотний проект нової системи організації парковок.

Замість звичних паркувальників з'явилися інспектори, які спільно зі співробітниками ДАІ повинні були контролювати правила паркування і оплату за неї. На цих вулицях встановили паркомати, через які можна було оплатити послугу.

Якщо парковка не оплачена, або є несплачені штрафи інспектор на місці складав протокол про порушення. Копію протоколу направляли на розгляд адміністративної комісії КМДА, яка приймала рішення про штраф.

Реформа мала на меті повністю відмовитись від готівкових розрахунків за паркування та ліквідувати людський фактора.

Читайте також: У соцмережах знову пропонують по 200 гривень за мітинг під КМДА

Бюджет Києва в 2015 році прогнозує дохід від парковок  у розмірі 55 мільйонів гривень.

Київрада також прийняла концепцію розвитку паркувального простору столиці до 2020 року.

Вона передбачає щорічне збільшення кількості паркомісць на 25 тисяч, будівництво перехоплюючих паркінгів на в'їзді в місто, облаштування на всіх майданчиках безкоштовних місць для паркування мопедів і велосипедів, встановлення нових паркоматів і терміналів, розвиток мобільного паркування і т.д.

Для довідки. "Київтранспарксервіс" контролює 212 платних паркувальних майданчиків у Києві на 6 тисяч 227 паркомісць. Станом на кінець 2014 року за паркування платили 38% автомобілістів. Після реалізації концепції, відсоток платників повинен збільшиться до 80%. Всього в Києві встановлено 87 паркоматів, через які оплачували парковку (за підсумками 2014) тільки 18% водіїв.