Україна
13 листопада 2017
Науковці прогнозують зменшення населення України на 5,5 млн до 2050 року
Чисельність людей трудоактивного віку (20-59 років) також скоротиться на 6,6 млн, а кількість людей у віці 60 років і старше збільшиться на 2,6 млн.
news-image
До 2050 року чисельність населення України зменшиться на 5,5 мільйона людей. Про це пише в статті для "Дзеркало тижня" науковець Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. Птухи НАН України Лідія Ткаченко, пише «Є!».

Як зазначається, чисельність людей трудоактивного віку (20-59 років) також скоротиться на 6,6 млн, а кількість людей у віці 60 років і старше збільшиться на 2,6 млн - їхня частка в населенні (рівень старіння) зросте до 33%. Співвідношення вікових контингентів трудоактивного (20-59 років) і пенсійного віку (60 років і старше) зменшиться з нинішніх 2,6 до 2 на початку 2030-х і до 1,5 наприкінці прогнозованого періоду.

На думку Ткаченко, щоб мінімізувати негативні наслідки демографічних змін, вимагається переосмислення цілей та інструментів політики у всіх сферах.

Науковець вважає, що ухвалення на державному рівні Національного плану дій з питань старіння, навіть в декларативній формі, стало б підтвердженням розуміння складності цього питання і уваги до становища літніх людей, дало б можливість поставити завдання у якісно новому форматі, в тому числі із залученням громадського сприяння та донорських коштів.

За прогнозом ООН, Україна входить до десятки країн світу із найвищими темпами скорочення населення (більш як на 15% до 2050 р.). Наслідки такого інтенсивного зменшення населення виходять далеко за рамки простого звуження фізичної основи формування людського потенціалу. На думку істориків і соціологів, концентрація населення є необхідною передумовою економічного розвитку й соціальної згуртованості.

Скорочення населення веде до зменшення щільності заселеності території, що загрожує порушенням соціальних зв'язків, депресивністю та руйнуванням інфраструктури. Оскільки головною причиною депопуляції залишається висока смертність, сам факт скорочення населення є свідченням глибокого соціального неблагополуччя.

Читайте також:В’ятрович назвав умови, за яких Україна дозволить ексгумацію польських могил