Суспільство
13 листопада 2017
Як отримати земельні ділянки учасниками бойових дій? - консультація юрслужби ЗСУ
Учаснику бойових дій надається пільга – першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва.
news-image

Юридична служба ЗСУ на своїй Фейсбук-сторінці розмістила підстави і порядок отримання земельних ділянок учасниками бойових дій, передає «Є!»

Так, відповідно до пункту 14 статті 12 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” від 22.10.1993 року учаснику бойових дій надається пільга – першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва.

Частина 6 статті 118 Земельного кодексу України передбачає, що ГРОМАДЯНИ, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для ведення фермерського господарства, ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів у межах норм безоплатної приватизації, подають КЛОПОТАННЯ до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності (далі – орган виконавчої влади).

Такими органами відповідно до статті 122 Земельного кодексу України є: сільські, селищні, міські ради, районні державні адміністрації
обласні державні адміністрації
Київська міська державна адміністрація.
Названі органи надають земельні ділянки у межах своїх територій.

Отже, для отримання земельної ділянки учаснику бойових дій потрібно перш за все визначитись: де територіально отримати земельну ділянку (З переліком вільних ділянок можна ознайомитись в мережі Інтернет на сайтах Держгеокадастру відповідної області в онлайн режимі).
Земельні ділянки можуть бути надані у власність у межах норм безоплатної приватизації, визначених статтею 121 Земельного кодексу України, а саме:

для ведення садівництва — не більше 0,12 га;
для ведення особистого селянського господарства — не більше 2,0 га;
для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах — не більше 0,25 га, в селищах — не більше 0,15 га, в містах — не більше 0,10 га;
для індивідуального дачного будівництва — не більше 0,10 гектара.
Вказані розміри земельних ділянок є максимальними.
Правом на отримання земельної ділянки учасник бойових дій може скористатися один раз.

Порядок отримання земельної ділянки:
1. Учасник бойових дій, зацікавлений в одержанні земельної ділянки у власність, подає до органу виконавчої влади за місцезнаходженням ділянки (до сільських, селищних, міських рад – для отримання ділянок з земель комунальної власності; до районних держадміністрацій – для отримання ділянок з земель державної власності) такі ДОКУМЕНТИ:

клопотання довільної форми (з обов’язковим посиланням на розміри та цільове призначення ділянки);
графічні матеріали, в яких зазначається бажане місце розташування ділянки;
копія паспорту та ідентифікаційного номеру особи;
письмова згода на збір та обробку персональних данних;
погодження землекористувача (подається у випадках, якщо дана ділянка перебуває у користуванні іншої особи);
документ, що підтверджує участь в антитерористичній операції (посвідчення).

2. Орган виконавчої влади не більше ніж протягом 1 місяця розглядає подане клопотання. За результатами розгляду надається: ДОЗВІЛ на розробку проекту землеустрою або ВМОТИВОВАНА ВІДМОВА на його розробку.

3. Після отримання дозволу на розробку проекту землеустрою громадянин звертається до ВИКОНАВЦІВ РОБІТ ІЗ ЗЕМЛЕУСТРОЮ (виконавці робіт із землеустрою та розробники документації із землеустрою – юридичні особи, що володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та у складі яких працюють не менше двох сертифікованих інженерів-землевпорядників, а також фізичні особи-підприємці, які володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та є сертифікованими інженерами-землевпорядниками) та на основі укладеного договору між громадянином та зазначеною юридичною особою у строк не більше 6 місяців має бути розроблена ЗЕМЛЕВПОРЯДНА ДОКУМЕНТАЦІЯ.

4. Орган виконавчої влади погоджує проект землеустрою та протягом 10 днів після розгляду проекту надсилають розробнику ВИСНОВКИ щодо його погодження. (У разі відмови – погодження має бути вмотивованою)

5. У разі необхідності проект землеустрою може бути направлений на обов’язкову ДЕРЖАВНУ ЕКСПЕРТИЗУ землевпорядної документації (термін експертизи – 20 робочих днів).

6. Після погодження проекту землеустрою, ЗЕМЕЛЬНА ДІЛЯНКА РЕЄСТРУЄТЬСЯ у Державному земельному кадастрі України (термін реєстрації – 14 календарних днів).

7. Орган виконавчої влади протягом не більше 2 тижнів приймає РІШЕННЯ ПРО ЗАТВЕРДЖЕННЯ ПРОЕКТУ ЗЕМЛЕУСТРОЮ для подальшого надання земельної ділянки у власність громадянину.

8. Реєстрація права власності в органах Міністерства юстиції України або в нотаріальних органах.

Після отримання рішення органів місцевого самоврядування про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність або наказу органів державної виконавчої влади (територіального органу Держгеокадастру України) особі необхідно звернутися до місцевих органів Державної реєстраційної служби з метою реєстрації права власності на земельну ділянку.

Протягом п’яти робочих днів заявик отримує свідоцтво про право власності на нерухоме майно та витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та, нарешті, фактично та юридично стає повноцінним власником земельної ділянки.