Політика
13 листопада 2017
Угорщина обіцяє тиснути на Київ, навіть якщо «Венеціанка» захистить освітній закон
26 вересня уряд Угорщини заявив, що буде блокувати всі подальші рішення Євросоюзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною через закон "Про освіту".
news-image

Позитивне рішення Венеціанської комісії щодо українського закону про освіту не зніме претензій Будапешта до Києва.

Про це заявив прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, повідомляє "Європейська правда",  передає «Є!»

"В даному контексті ми не будемо починати марну і філософськи неоднозначну дискусію про міжнародні стандарти захисту прав меншин, адже це – делікатне питання" - сказав він.

За словами Орбана, Угорщина спирається на позицію ЄС, який твердо стоїть на заявах про те, що рівень прав меншин, який вже досягнутий і наданий, не може бути зменшений з жодної причини.

"Цей рівень можна піднімати, але він ніколи не може бути знижений. І незаперечним фактом є те, що новий закон України "Про освіту" являє собою зменшення такого рівня у порівнянні з попередньою ситуацією" - заявив прем’єр Угорщини.

При цьому за словами Орбана, його не обходить, чи є коректними заяви України про те, що вона дотримується міжнародних стандартів.

Нагадаємо, 25 вересня президент Порошенко підписав закон "Про освіту", яким в Україні запроваджується 12-річна середня освіта. Документ передбачає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова - українська.

У Польщі, Румунії, Угорщині, Греції, Болгарії висловили стурбованість у зв'язку з нормами цього закону, що стосуються мови навчання представників національних меншин України.

26 вересня уряд Угорщини заявив, що буде блокувати всі подальші рішення Євросоюзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною через закон "Про освіту".

Наприкінці вересня міністерство закордонних справ України направило закон "Про освіту" на експертизу у Венеціанську комісію.

Читайте також: Громадянам найбільшої країни в Європі не варто перейматися, що про них думають сусіди, - нардеп