Світ
14 листопада 2017
У Парижі представили виставку про сучасних українських воїнів (фото)
Завдання фотокниги – відстежити та задокументувати становлення нового українського війська через спогади очевидців і безпосередніх учасників цього процесу.
news-image

У Парижі у галереї Культурно-інформаційного центру при Посольстві України у Франції відбулось відкриття фотовиставки, де представлені роботи, що увійшли до видання «.RAW. Історія змін українців та армії».

Про це повідомляють організатори заходу, пише «Є!» з посиланням на ZIK.

Історія змін українців та армії» є спільним продуктом Центру стратегічних комунікацій StratCom Ukraine та творчої групи POLE ZORU. Видання об’єднало 137 кадрів з життя сучасної української армії.

Завдання фотокниги – відстежити та задокументувати становлення нового українського війська через спогади очевидців і безпосередніх учасників цього процесу. Співавторами видання стали 33 фотографи з України, Білорусі та США. Це визнані фотожурналісти, фотокореспонденти та куратори з Україні та з-за кордону, серед них – Олександр Глядєлов, Брендан Гоффман, Йосип Сивенький, Олександр Васюкович та інші.

Виставку відкрила Оксана Горбач, керівник департаменту комунікаційних і трансформаційних кампаній Центру стратегічних комунікацій StraCom Ukraine, та куратори проекту Костянтин Чернічкін та Ганна Войтенко.

«Виставка та книга «.RAW» показують не просто військові події на сході Україні з 2014 по 2016 рік. Вони фіксують зміни в українській армії та суспільстві, адже разом з розгортанням подій змінювалась Україна, – зазначила О. Горбач. – Армія стала сильнішою, адже відбулись реформи, які відобразились на тому, як хлопці обмундировані та озброєні. Так і в кадрі ми бачимо, як від страху та занепокоєння в очах наших воїнів з’являється впевненість у собі та сила. Так і суспільство України змінилось – ми зрозуміли, що ми сильні, ми маємо силу захищати і свої кордони, і європейські».

Захід відвідали представники дипломатичного корпусу у Парижі, громадських організацій, українські та французькі митці.

«Моє щире захоплення силою та волею українців, – поділилась враженням від участі гостя Шарлін Готьє. – У Франції ми зрідка чуємо про події на сході України. Така виставка допомагає нам краще уявити, через що пройшов український народ. Україні важливо інформувати Європу про події на її території, ми повинні бути свідомі того, що військові події все ще тривають там».

Експозиція відбулась за сприяння Міністерства інформаційної політики та Міністерства іноземних справ України.

Зазначимо, це не перший проект StratCom Ukraine, спрямований на розвиток культурної та публічної дипломатії України. Видання «.RAW Історія змін українців та армії» є черговим етапом дворічного проекту «Армія. Друге народження», розпочатого ще в 2016 році. Цей проект є першою спробою об’єднати величезний масив професійних та аматорських фотографій від початку подій на Майдані до розгортання воєнних дій на східному фронті України.

Результатом загальнонаціонального збору фотоматеріалів стала документальна хроніка сучасної української армії очима військових, волонтерів та звичайних українців.