Політика
14 листопада 2017
«День відкриття ринку землі буде останнім днем цієї влади» – Сергій Тарута
Нардеп виступає проти ринку землі.
news-image

Коли або МВФ, або Світовий банк, або ще хтось вимагає від нас відкрити ринок землі, то вони, мабуть, хочуть, щоб країну розірвали. Вони не розуміють, що наразі відносно цього питання у суспільстві немає згоди. Про це сказав нардеп Сергій Тарута кореспонденту «Єдність», коментуючи рекомендації МВФ та Світового банку щодо необхідності проведення земельної реформи.

«Це сьогодні не на часі, наразі немає умов для того, щоб ринок землі був справедливий, щоб українці мали до нього доступ, щоб ціна була дійсно європейська, а не продаж за безцінь. Тому це питання не буде прийнято. І я не думаю, що є політична воля чи у президента, чи у парламента відносно відкриття ринку землі, бо це буде останній день цієї влади», - вважає Сергій Тарута.

 

«Я проти ринку землі. Я економіст, але хочу сказати, що ми не зробили ту «домашню роботу», яка може призвести до відкриття цього ринку. Тому що треба створити дуже багато, зокрема, зробити країну однією з найкращих у Європі, щоб українці отримували європейські зарплати у 1200 доларів, європейську пенсію у 400-450 доларів. А як нам відкрити ринок землі – все написано у плані, що називається Доктрина збалансованого розвитку «Україна 2030»… Але слід зазначити, що відкриття ринку землі має надати можливість кожному фермеру отримати не лише землю, а й гроші під розвиток аграрного бізнесу», - поділився думкою нардеп.


На зауваження журналіста з приводу того, що нещодавно МВФ висунув нові вимоги до України для отримання наступного траншу, серед яких - прийняття земельної реформи, Сергій Тарута пригадав події сторічної давнини.

«Якщо повернутись у минуле на 100 років, то тоді було гасло: «Землю - селянам», і була революція. Якщо сьогодні скажуть: «Ринок землі відкрито», це також буде революція. МВФ цього не розуміє, вони бачать, що Україна не може розрахуватись з ними. Ми просимо наступні гроші для того, щоб була можливість з ними розрахуватись. І вони бачать, що від приватизації ринку землі будуть якісь грошові надходження, що підуть на розрахунок. Це велика загроза і нерозуміння того, що коїться в нашій країні.

Але ми мусимо думати не про МВФ, а про нашу країну. І не потрібен нам МВФ із точки зору кредитів або наступних траншів. З ними працювати треба, але на українських умовах, а не на їхніх.

Так, дійсно є проблема дефіциту бюджету, і МВФ, в принципі, не за ринок землі, вони кажуть: «Якщо ви можете без ринку землі сьогодні збалансувати бюджет, наприклад, дефіцит буде 2,8 %, то зробіть так». Але це можливо втілити лише шляхом різкого економічного росту, а для цього потрібна інша економічна модель, інша влада та інші політики у цьому парламенті», - сказав нардеп.

На думку Сергія Тарути, народні депутати не проголосують за відкриття ринку землі, «тому що у них є почуття страху».

«Якщо нардепи зачеплять ринок землі, то їх винесуть звідси. І я думаю, що це розуміння у них є. Якщо відкрити ринок землі – потім буде аргентинська модель чи бразильська, де і сьогодні йдуть війни в аграрному секторі. Тому гратись із цим не варто. І влада це розуміє», - підсумував політик.
Читайте також: Нардепи пояснили, чому на Різдво українці мають відпочивати два дні