Події
14 листопада 2017
В ООН ухвалили оновлений проект резолюції щодо Криму
71 країна виступила за ухвалення документу, 25 – проти і 77 утрималися.
news-image

У Нью-Йорку 14 листопада на засіданні Третього комітету Генеральної асамблеї ООН, ухвалили оновлений проект резолюції з прав людини в анексованому Криму, передає «Є!» із посиланням на Радіо Свобода.

В результаті голосування 71 країна виступила за ухвалення документу, 25 – проти і 77 утрималися. Проти виступили Білорусь, Венесуела, Південна Корея й інші країни.

Заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця, що перебуває у складі української делегації в Нью-Йорку, на засіданні Третього комітету Генеральної асамблеї ООН заявив, що Росія продовжує явні порушення своїх зобов'язань як держави, що окуповує Крим. За його словами, кримчани живуть у страху бути названими екстремістами, терористами або українськими шпигунами, що означає для них кримінальне переслідування.

Російський представник назвав документ «відірваним від реальності» і черговою спробою України змінити статус Криму «всупереч ухваленому на референдумі рішенням народу в Криму».

У складі української делегації на засідання Генеральної асамблеї ООН прибули члени Меджлісу кримськотатарського народу, в тому числі народний депутат України Мустафа Джемілєв, українські дипломати і правозахисники.

Оновлену резолюцію з прав людини в Криму Україна внесла до секретаріату Третього комітету Генасамблеї ООН у жовтні 2017 року. У документі міститься вимога до Росії виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму й забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму й Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними й засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова й називає це «відновленням історичної справедливості».

Читайте також: The New York Times залишить Крим “спірним”