Політика
22 листопада 2017
Посол України 14 місяців чекає зустрічі з главою МЗС Сербії
Белград каже, що глава МЗС України Павло Клімкін жодного разу не приймав сербського посла протягом чотирьох років.
news-image

Посол України в Сербії Олександр Олександрович заявив, що більше року не може добитися аудієнції у міністра закордонних справ Сербії Івіци Дачича. Про це він сказав у першому інтерв'ю для сербських ЗМІ після повернення з Києва, повідомляє сербський портал b92, передає «Є!» із посиланням на Європейську правду.

За словами Олександровича, у відносинах між Сербією і Україною було все в порядку, але потім Сербія проголосувала в ООН "проти України", тобто проти резолюції про права людини в Криму.

"Що трапилося? Ви повинні запитати Дачича, я не можу його запитати", - сказав посол, пояснивши, що він чекав аудієнції у міністра протягом 14 місяців.

Дачич відповів на заяву посла, зазначивши, що глава МЗС України Павло Клімкін жодного разу не приймав сербського посла протягом чотирьох років.

"На відміну від мене, я приймав українського посла. Як вони поводяться з нами, так і ми будемо вчиняти з ними", - сказав Дачич.

Пізніше на сайті МЗС Сербії з'явилася заява щодо інтерв'ю Олександровича, в якій йдеться про те, що посла не приймають через "загальноприйняті дипломатичні правила взаємності".

"З огляду на, що посла Республіки Сербія в Україні Радо Булатовича ніколи не приймав глава української дипломатії Клімкін, і що Міністерство закордонних справ України відправляє на прийом, влаштований Посольством Республіки Сербія главу Протоколу, Республіка Сербія не несе ніяких зобов'язань і не бачить причин діяти по-іншому", - йдеться в заяві.

МЗС Сербії не пояснює причину голосування проти резолюції Генасамблеї ООН по Криму, але нагадує, що під час голосування щодо членства Косово в ЮНЕСКО в 2015 році, делегація України не була проти.

"Це прямо суперечило життєво важливим інтересам Республіки Сербії. Крім того, Україна підтримує пропозиції західних країн щодо змін мандата місії ООН в Косово і Метохії, а також динаміки сесій Ради Безпеки ООН, присвячених роботі місії, проти чого рішуче виступає Сербія", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, на початку листопада Белград терміново викликав свого посла з Києва для обговорення актуальних відносин з Україною. На цей крок Белград пішов услід за Києвом, який днями раніше викликав свого посла з Сербії.

Причиною послужили різкі заяви українського посла Олександра Александровича, який назвав Сербію інструментом в руках Росії. Белград пригрозив оголосити персоною нон грата українського дипломата. 

Читайте також: Спікер парламенту Сербії виступає за повернення Росії голосу в ПАРЄ