Політика
22 листопада 2017
Корчак розповіла, чому не знаходить порушень у деклараціях топ-чиновників
Перевірки тривають, і цінність електронних декларацій буде зростати коли з'явиться можливість порівнювати декларації за 2016 і 2017 роки.
news-image

Топ-чиновників не притягують до відповідності за результатами перевірки декларацій, бо Національне агентство по запобіганню корупції не виявило порушень у цих документах, пише «Є!» з посиланням на УП.

Про це на засіданні Антикорупційного комітету 22 листопада заявила голова НАЗК Наталія Корчак.

Відповідаючи на питання, чому, попри факти корупції і незаконного збагачення, жоден з топ-чиновників не притягнутий до відповідальності, Корчак сказала:  
"Ми до відповідальності нікого не притягуємо, ми передаємо матеріали в компетентні ограни. По-друге, у цих топ-посадовців, кого перевірили, не було виявлено того, що називається конфлікт інтересів, незаконне збагачення, недостовірність задекларованих активів і недостовірна інформація", - сказала Корчак.

Вона додала, що перевірки тривають, і цінність електронних декларацій буде зростати коли з'явиться можливість порівнювати декларації за 2016 і 2017 роки.

"Виявити ознаки незаконного збагачення щодо майна набутого до 2015 року практично неможливо. Але у порівнянні можна буде простежити динаміку коштів – і прибутків, і видатків", - пояснила Корчак.

На запитання, чому НАЗК аналізує декларації дрібних чиновників і депутатів і саботує перевірку декларацій топ-посадовців, Корчак відповіла:

"У законі написано, що НАЗК має перевірити декларації за тими фактами, які є у зверненні викривачів. На сьогодні у нас по тисячу листів таких заходить у НАЗК. І ми проводимо перевірки. І якщо взяти статистику, то народ, який до нас звертається, хоче, щоб ми перевірили депутатів місцевих рад, потім народних депутатів".
"І є певна статистика. Тому звинувачувати нас у саботажі – це непрофесійно, безвідповідально і це підлаштування під майбутній електорат", - підсумувала Корчак.

Водночас члени профільного комітету наголосили, що результатами перевірок декларацій незадоволені.

Як відомо, керівник департаменту фінансового контролю НАЗК  Ганна Соломатіна звинуватила голову НАЗК Наталію Корчак у фальсифікаціях перевірок електронних декларацій та зловживанні становищем.

Також вона заявила, що "куратор НАЗК" в Адміністрації президента намагався встановити контроль над рішеннями агентства, а коли Соломатіна відмовилася – Корчак фактично підпорядкувала її департамент лояльній до себе людині. Через це Соломатіна написала заяву про звільнення.

В АП заперечують інформацію, публічно озвучену й передану в антикорупційні органи Соломатіною.

В НАЗК заявили, що звернуться до суду з вимогою спростування інформації про можливі фальсифікації перевірок декларацій. Однак суд відмовився розглядати цей позов. 

Читайте також:Працівниці НАЗК, яка відверто заявила про корупцію в органі, виділили п'ятьох охоронців