Світ
22 листопада 2017
У Польщі рештки демонтованого пам’ятника УПА використали для будівництва дороги
Залишки демонтованого пам’ятника воїнам УПА у польському селі Грушовичі біля Перемишля використали для будівництва дороги.
news-image

Залишки демонтованого пам’ятника воїнам УПА у польському селі Грушовичі біля Перемишля використали для будівництва дороги, пише «Є!» з посилаланням на Європейську Правду.

Про це в інтерв’ю виданню Na Temat розповів Януш Слабіцький війт гміни Стубно, в якій розташоване село Грушовичі.

Польські націоналісти демонтували пам’ятник воякам УПА, які загинули у боях в околицях Перемишля, 27 квітня.

"Каміння (залишки пам’ятника – ред..) було утилізоване. Воно тепер слугує польському суспільство. З нього насипали дорогу" - сказав Слабіцький.
"Я подумав, що бандерівці зроблять з цих каменів свою реліквію і національну святиню. Ось чому я вирішив цьому запобігти. Звісно, це цинічно. В іншій ситуації я би повернув ці камені, але, знаючи, куди все йде, було зроблено, як я сказав" - пояснив війт.

При цьому його не турбує, що такий крок здатний спровокувати міжнародний скандал на тлі того, що українська сторона наполягає на відновленні пам’ятника.

"Вони з нашими пам’ятниками роблять що хочуть. Скажу так – немає ані найменшого шансу на те, щоб цей пам’ятник був відбудований. Хіба що в тих краях зміниться влада. Вдруге ми такої дурниці не зробимо" - заявив війт.

Нагадаємо, влітку цього року у селі Грушовичі польські націоналістивідновили металевий хрест із демонтованого пам’ятника воїнам УПА, але тепер він присвячений українцям, які в роки Другої світової рятували поляків "від смерті від рук УПА".

Читайте також:Дещиця заявив, що Польща погодилася на відновлення зруйнованих українських пам'яток