Світ
22 листопада 2017
Танго та збір грибів: Фінляндія склала список національної культурної спадщини
Ці об'єкти будуть представлені ЮНЕСКО для внесення в список шедеврів нематеріальної спадщини людства.
news-image

Музейне відомство Фінляндії підготувало список, що складається з 52 об'єктів національної культурної спадщини, передає «Є!» із посиланням на Yle.

Відвідування могил на Різдво, сауна, святкування Першотравня, фінське танго, збір грибів, право кожної людини на вільне пересування на природі (jokamiehenoikeus), фінський бейсбол, танці на танцмайданчику (lavatanssit), гра на шарманці, фінська циркова традиція... Ці та ще 42 об'єкти Державне музейне відомство внесло до списку національної культурної спадщини.

Збирання об'єктів почалося минулого року. Зараз список готовий і представлений міністру культури Сампо Терхо, який повинен вибрати найбільш слушні об'єкти для остаточного затвердження. Пізніше деякі з них будуть представлені ЮНЕСКО, яка складає міжнародний Список шедеврів усної та нематеріальної культурної спадщини людства. Заявку в ЮНЕСКО можна подавати раз на рік і кожна країна може представляти тільки по одному національному шедевру щорічно.

Фінляндія ще чотири роки тому підписала декларацію ЮНЕСКО про збереження нематеріальної культурної спадщини. Мета ЮНЕСКО - передавати з покоління в покоління культурне розмаїття і творчість різних країн і народів.

Читайте також: Ратко Младича засудили до довічного ув'язнення за геноцид і вбивства у Боснії