Суспільство
24 листопада 2017
Українські аптеки переповнені препаратами, які невідомі в інших країнах
На жаль, переважна більшість населення вважає за краще самодіагностування, самолікування, самопризначення ліків, керуючись телевізійною рекламою, порадами друзів і провізорів, які досить часто співпрацюють із фармкомпаніями.
news-image

Міністерство охорони здоров'я застерігає українців від покупки лікарських засобів з недоведеною ефективністю, повідомляється на сайті міністерства, пише «Є!» з посиланням на Експрес

"На жаль, переважна більшість населення вважає за краще самодіагностування, самолікування, самопризначення ліків, керуючись телевізійною рекламою, порадами друзів і провізорів, які досить часто співпрацюють із фармкомпаніями. Саме через це в аптеках продається велика кількість так званих фуфломіцинів - препаратів, які не існують в інших країнах і ефективність яких не доведена. Такі препарати взагалі не повинні ні виписуватися, ні рекомендуватися лікарем", - зазначають у МОЗ.

 У відомстві зазначили, що всі лікарські засоби поділяються на дві категорії: ті, що відпускаються за рецептом лікаря, і безрецептурні.  Лікарські засоби, які відпускаються за рецептом, вимагають контролю лікаря за процесом їх застосування, зокрема, через їх можливу токсичність, наявність значних побічних ефектів або специфічний метод їх уживання.  

Засоби, що відпускаються без рецепта, застосовуються для полегшення чи усунення певних симптомів, наявність яких кожна людина здатна самостійно визначити. Такі препарати супроводжуються простою інструкцією про застосування, є безпечними та ефективними.  

У більшості розвинених країн без рецепта можна купити такі лікарські засоби, як офтальмологічні препарати, анальгетики, засоби для поліпшення сну, засоби проти нудоти, діареї, геморою, застуди і кашлю, підвищеної кислотності та інші.  

"МОЗ закликає не керуватися красивою рекламною картинкою або непрофесійними порадами під час вибору лікарських засобів і не витрачати гроші на препарати, ефективність яких не доведена. Підходьте виважено до вибору препаратів; шукайте правдиву інформацію про методи і засоби лікування захворювань; користуйтеся міжнародними практиками, які базуються на методах доказової медицини", - закликали українців в міністерстві.

Читайте також:Насиров дав підтвердження, що бореться з онкологією

Читайте також:Програма «Доступні ліки»: Кабмін розширить списки препаратів