Політика
24 листопада 2017
Новий президент Зімбабве прийняв присягу
Церемонія пройшла в столиці країни Хараре на Національному спортивному стадіоні.
news-image

Колишній віце-президент Зімбабве 75-річний Еммерсон Мнангагва у п'ятницю, 24 листопада, прийняв присягу в якості нового президента країни, повідомляє Інтерфакс, передає «Є!»

Церемонія проходила у столиці країни Хараре на Національному спортивному стадіоні.  

Мнангагва з 1980-х років обіймав високі державні посади. Він брав активну участь у партизанській війні в Південній Родезії, в ході якої познайомився з майбутнім лідером Зімбабве Робертом Мугабе. Мнангагва став його особистим помічником та охоронцем.  

Коли Зімбабве отримала незалежність, Мнангагва обіймав пости міністра державної безпеки, міністра юстиції, міністра оборони, був спікером палати зборів парламенту Зімбабве.  

У грудні 2014 року Мнангагва став першим віце-президентом Зімбабве. Він вважався головним кандидатом на пост президента Зімбабве, проте після конфлікту з дружиною Мугабе, Грейс, на початку листопада 2017 року Мнангагва був звільнений з поста віце-президента.

Після звільнення з посади політик втік до ПАР, пояснивши такий вчинок страхом за свою безпеку.  

В середині листопада військові, які виступають на підтримку Мнангагви, оголосили про взяття під контроль ситуації в Зімбабве. Члени правлячої партії ЗАНУ-ПФ і опозиція почали вимагати від Мугабе піти у відставку, проте він не погоджувався покинути пост президента до 21 листопада.

Після відставки Мугабе Мнангагва повернувся в Зімбабве.   Прізвисько Мнангагви - "крокодил". За однією з версій, політик отримав його за здатність терпляче вичікувати і діяти в потрібний момент.  

Читайте також: В ПАРЄ відмовилися від дебатів про зняття санкцій з Росії