Україна
24 листопада 2017
В Україні настала метеорологічна зима, в найближчі дні прийдуть морози, - синоптик
У ці дні температура перейшла нуль градусів, і зима зайняла всю територію України.
news-image

В Україні настала метеорологічна зима, тож в найближчі мінусові температури слід очікувати і вдень, пише «Є!» з посиланням на ZIK.

Про це розповіла завідувачка відділом кліматичних досліджень та довгострокових прогнозів Українського науково-дослідного інституту НАН України Вазіра Мартазінова.

«Зима вже настала. Що таке початок зими? Це перехід середньодобових температур через нуль градусів. Ось в ці дні, по суті, температура перейшла нуль градусів, і зима зайняла всю територію України», – сказала Мартазінова.

За її словами, зараз в Сибіру нічні температури досягають 40 градусів морозу, що типово для цієї пори року, це призведе до зниження температури на території України.

«У Сибіру зараз такий холод, який і повинен формуватися. Тянь-шанські горами зупиняють холодне повітря і воно починає розтікатися на захід, на схід, може доходити і до нас», – розповіла Мартазінова.

Зараз нічна температур в Україні 7,5 градуса морозу, денні температури на рівні 2-3 градусів тепла.

«Сьогодні вдень ще буде плюсова температура, але в найближчі дні слід очікувати мінусових», – уточнила метеоролог.

Також, за її словами, зараз над Скандинавією формується великий циклон.

«Цей циклон штормовий і дуже активний. Такі циклони були раніше і будуть з’являтися протягом зими. І в окремі дні досягатимуть території України і, природно, приноситимуть багато штормових синоптичних ситуацій: посилення вітру, снігопади, зниження температури», – сказала Мартазінова.

В цілому, зазначила вона, з початку року різке зниження температури чергується з їі підвищенням: п’ять днів похолодання, п’ять днів підвищення температури. 

«Тепер це наша дійсність, і до неї потрібно пристосовуватися. Зима буде такою ж: окремі дні будуть морозними, окремі – теплими», – уточнила метеоролог.

Читайте також:«Укрзалізниця» призначила 7 додаткових поїздів на новорічні свята та Різдво