Світ
2 лютого 2015
Студентку з Санкт-Петербурга заарештували за перепост запису "ВКонтакте"
Для розгляду її справи шестеро співробітників Центру з протидії екстремізму прилетіли до Санкт-Петербургу на літаку
news-image

Оксана Борисова, студентка четвертого курсу РГПУ ім. Герцена, була засуджена Невським районним судом Санкт-Петербурга до доби адміністративного арешту за перепост чужого запису в соцмережі "ВКонтакте".

Про це пише Є | Єдність.інфо з посиланням на Meduza.

Борисова 23 січня поділилася записом про запланований на 26 січня несанкціонований народноий сход в Мінеральних Водах в пам'ять загиблого бійця спецназу Дмитра Сидоренка.

24 січня група учасників народного сходу в Мінводах і повідомлення на сторінці Оксани Борисової в соцмережі "ВКонтакте" були заблоковані на вимогу Роскомнагляду. Також блокування було накладено і на блог студентки в "Живому журналі".

29 січня Борисова була затримана в Санкт-Петербурзі за звинуваченням в організації забороненого мітингу. На наступний день Невський райсуд визнав студентку винною за статтею 20.2 КоАП "Порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи або пікетування" і засудив до доби адміністративного арешту. З урахуванням того, що Борисова вже провела цей термін у відділі поліції, її відпустили на свободу.

"Постанову готували більше чотирьох годин, - розповідає Оксана. - Аж шестеро співробітників Центру з протидії екстремізму приїхали зі Ставропілля, точніше, прилетіли на літаку. Уявляєте, скільки грошей витратили на їх утримання? Оплата відрядження, проживання в готелі, квитки на літак, який тільки в одну сторону з Мінвод коштує не менше 10 тисяч рублів! В результаті мене визнали винною, незважаючи на те що в справі (з 64 сторінок!) Безліч протиріч і неточностей. Суддя назвала це "технічними помилками". Мені дали добу адміністративного арешту, але так як я вже відсиділа цей термін у відділі поліції, відпустили".

Адвокати Борисової вказують, що при розгляді справи були допущені численні процесуальні порушення, і на підставі цього мають намір оскаржити рішення суду.