Суспільство
27 листопада 2017
Сім'я голови ДСНС Одеської області заробляє на пожежній сигналізації
Сину пожежника декілька тижнів тому 86-річна бабуся подарувала Land Cruiser 200.
news-image

Родина очільника ДСНС Одеської області Віктора Федорчака заробляє на протипожежних послугах, а сину пожежника декілька тижнів тому 86-річна бабуся подарувала Land Cruiser 200. Про це йдеться у розслідуванні програми “Наші гроші з з Денисом Бігусом”, передає «Є!»

Віктор Федорчак до 2015 року очолював ДСНС Кіровоградщини. Під час керівництва Федорчака, його рідна сестра - Олександра Стасюк - стала співзасновником компанії “Пожежно-технічний захист”. Фірма зареєстрована у Кіровограді і надає протипожежні послуги. Зокрема, компанія встановлює пожежну автоматику і передає тривожний сигнал до ДСНС.

Підприємство прописане в одному офісі з іншою компанією з передачі тривожного сигналу - “АПС-Кіровоград” (група компаній “АПС” екс-очільника ГУ МНС України у Кіровоградській області (1998-2005 рр) Олександра Адамовича).

В Україні сигнал з пожежної сигналізації передається виключно через приватні компанії. Така преференція приватних посередників затверджена наказом міністра МВС Арсена Авакова у 2015 році у “Правилах з пожежного спостерігання”.

Приватний фірма - це додаткова ланка, наявність якої призводить до затримки передачі сигналу. Це визнають і самі пожежники.

Напередодні створення “Центру 112”  начальник Головного управління Держтехногенбезпеки у Запорізькій області в інтерв’ю зізнався, що передача сигналу через фірми-прокладки призводить до затримки, а це означає, що рятувальники  приїдуть на пожежу на 5-9 хв пізніше.

 Посередництво на передачі сигналу в Україні впровадило саме керівництво міністерства надзвичайних ситуацій  України.

Син Віктора Федорчака - заступник начальника Слідчого управління Національної поліції в Кіровоградській області. У 2016 році слідчий подав порожню декларацію: жодної нерухомості чи транспорту не вказав, заробив лише 105 тис. грн.

Натомість журналісти програми з’ясували, що слідчий користується коштовним автомобілем Land Cruiser 200, записаним на 86-річну бабусю Клавдію Бірюкову Цю автівку кореспонденти зафіксували на робочому місці молодшого Федорчака - під управлінням Нацполіції. За тиждень після візиту “Наших грошей” - слідчий вніс зміни у декларацію і записав Land Cruiser, як подарунок від Клавдії Бірюкової.

Також, на Бірюкову записаний іще один Land Cruiser, яким користується батько слідчого, ДСНСник Одещини Віктор Федорчак.

Сама ж Клавдія Бірюкова - це 86 річна бабуся, яке живе у котеджі, яким, згідно декларації, користується сам Віктор Федорчак. Жінка ніколи не мала бізнесу.