Події
30 листопада 2017
«По суті нічого не змінювалося»: прес-секретар патріарха Кирила заявив, що Українська церква залишається самостійною у складі РПЦ
Олександр Волков додав, що говорити про те, що Українська церква відокремилася, "неможливо".
news-image

Зміни в статуті Російської православної церкви, прийняті в четвер Архієрейським собором щодо Української православної церкви (УПЦ) є чисто технічними й не означають зміни статусу УПЦ Московського патріархату (МП). Про це в четвер сказав виданню ТАРС прес-секретар патріарха Московського і всієї Русі протоієрей Олександр Волков, передає «Є!»

"Все, що пов'язано з життям Української православної церкви, раніше було в загальній главі "самоврядні церкви". Тепер це винесено в окремий розділ статуту РПЦ", - розповів Олександр Волков.
"Зроблено ряд додавань, але по суті нічого не змінювалося", - зазначив він, додавши, що говорити про те, що Українська церква відокремилася, "неможливо".
"Звичайно ж, це не так", - підкреслив протоієрей Волков.

Раніше в четвер предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій звернувся до Архієрейського собору з проханням зафіксувати в Статуті РПЦ рішення Архієрейського собору 1990 року, згідно з яким "Українська православна церква є незалежною і самостійною в своєму управлінні з правами широкої автономії".

"Останнім часом активізувалися деякі суспільно-політичні сили, які роблять спроби дискредитувати УПЦ в очах українського суспільства, спекулюючи її, як вони стверджують, "несамостійним" статусом. Тому сьогодні, щоб уникнути подальших спекуляцій, спрямованих на підрив авторитету Української церкви в очах мільйонів українців, представляється необхідним підкреслити особливий статус УПЦ, виділивши його в Статуті Російської православної церкви", - сказав він.

 

Читайте також: Онуфрій просить у Кирила спецстатус для УПЦ МП, аби повернути авторитет