Події
30 листопада 2017
У Грузії скасували заборону на вживання марихуани
Відтепер вживання цієї речовини не вважатиметься кримінальним злочином.
news-image

Конституційний суд Грузії скасував кримінальне покарання за вживання марихуани. Тим самим було задоволено позов однієї з місцевих партій, яка оскаржила норму кримінального законодавства щодо тюремного ув’язнення за такі дії.

Інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

Відтепер вживання цієї речовини не вважатиметься кримінальним злочином і не підпадатиме під статтю про незаконні виготовлення, придбання, зберігання в невеликих обсягах для особистого користування або незаконне споживання без призначення лікаря наркотичних засобів, їх аналогів або прекурсорів. Базою такого рішення визначено невідповідність заборони 16-й статті конституції Грузії, згідно з якою "кожен має право вільного розвитку своєї особистості". Суд зазначив, що "право людини самостійно вибирати форму відпочинку та здійснювати відповідну активність, в тому числі, вживати марихуану, являє собою сферу, захищену особистою автономією людини". 

Також суд зазначив, що сторона відповідача не змогла надати суду докази, засновані на наукових дослідженнях або життєвому досвіді, на підставі яких суд зміг би зробити висновок, що вплив марихуани або стан абстиненції створює збільшену загрозу вчинення злочину або порушення громадського порядку. Суд також зазначив, що відповідачі не змогли надати суду докази, що марихуана за своїми біологічними або хімічними властивостями викликає формування потреби використовувати інші наркотичні засоби. У Грузії вже назвали цей вердикт історичним. Водночас, згідно з чинним законодавством, зберігання марихуани вагою понад 70 грам все ще передбачає покарання у формі обмеження волі. 

Читайте також: У Грузії в готелі сталася пожежа: загинуло 12 людей
Читайте також: Ситник: Справа сина Авакова перебуває на завершальній стадії