Світ
2 лютого 2015
У Венесуелі провели арешти за довгі черги у магазинах
Президент Венесуели Ніколас Мадуро заявив, що власників однієї з мереж універсамів у країні заарештували за те, що "штучним чином створювали черги".
news-image

Назву мережі не розголошують. За словами пана Мадуро, власники навмисно скоротили кількість касирів, аби виникли черги, щоб "дошкулити венесуельському народу", передає Є | Єдність.інфо із посиланням на ВВС.

Президент також звинуватив бізнес-еліту країни у тому, що та бойкотує його уряд.

"Вчора ми виявили, що відома мережа магазинів плела змову, дошкуляючи народу", - сказав Ніколас Мадуро.
"Ми туди прийшли, організували продаж, викликали господарів, заарештували їх, і тепер вони в ув'язненні - за те, що вони провокували народ", - додав президент.

Тиждень тому тисячі венесуельців взяли участь у марші протесту, організованому опозицією у Каракасі. Присутні били у порожні каструлі, підкреслюючи тим самим брак у магазинах товарів першої необхідності.

Демонстранти також висловили своє невдоволення високим рівнем інфляції, зростаючою злочинністю і довгими чергами.

Аналітики кажуть, що у дефіциті багатьох товарів ключову роль відіграє валютний контроль, запроваджений урядом. Він обмежує доступність американських доларів.

Однак президент Мадуро заявляє, що багато бізнесменів підтримують опозицію, сподіваючись повалити його уряд.

Він звинувачує мережі супермаркетів у тому, що ті ховають товари та незаконно вивозять їх із країни.

"Ті, хто використовує свої магазини для того, щоб завдати шкоди народові, опиняться у в'язниці", - заявив президент Мадуро.

У січні він закликав Національну Асамблею почати розслідування, як він висловився, "економічної війни", яку почали проти його соціалістичного уряду.

Венесуела, економіка якої практично повністю залежить від експорту нафти, дуже постраждала через падіння цін на нафту на міжнародних ринках. Офіційно у грудні в країні почалася рецесія.

Згідно з даними, оприлюдненими центральним банком Венесуели, обсяг ВВП країни скоротився на 2,3% у третьому кварталі 2014 року.

У листопаді рівень інфляції у Венесуелі сягнув 63,6%. Це один з найвищих рівнів інфляції у світі.