Суспільство
6 грудня 2017
В Україні запроваджено кримінальну відповідальність за домашнє насильство
Законом вводиться до Кримінального кодексу стаття про домашнє насильство.
news-image

У середу, 6 грудня, Верховна Рада схвалила у другому читанні і в цілому проект закону, який передбачає кримінальну відповідальність за домашнє насильство та примус до шлюбу. За відповідний законопроект проголосував 241 нардеп. Про це повідомляє «Є!» з посиланням на 24 канал.

Зазначимо, що цей законопроект імплементує положення Стамбульської конвенції, яку, щоправда, Верховна Рада поки ще не ратифікувала.

Так, схваленим законом вводиться до Кримінального кодексу стаття про домашнє насильство. У ній дається визначення "домашнє насильство" – умисне систематичне фізичне, психологічне або економічне насильство щодо нинішнього або колишнього чоловіка чи дружини або іншого родича, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров'я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілого.

За порушення закону загрожує покарання у вигляді 150-240 годин громадських робіт, арешт до 6 місяців, обмеження волі до 5 років, або позбавлення волі до 2 років.

У Кримінальному кодексі також передбачили кримінальну відповідальність за примус до шлюбу або продовження примусово укладеного шлюбу, за примусове співжиття, примусовий шлюб з метою переміщення людини в іншу країну.

За примус до шлюбу передбачене покарання у вигляді арешту до 6 місяців, обмеження або позбавлення волі до 3 років.

Окрім того, депутати уточнили у Кримінальному кодексі положення статей щодо сексуального насильства: обтяжливою обставиною при вчиненні злочину буде вчинення його у присутності малолітнього, злочин щодо психічно хворої людини або малолітнього, вчинення злочину щодо як чинного, так і колишнього чоловіка (дружини).

Читайте також:У лісі на Одещині знайшли скелети жінки та двох дітей, що зникли ще у березні