Суспільство
7 грудня 2017
Сьогодні святої Катерини: що треба знати про це свято
Свята Катерина є заступницею шлюбу та наречених.
news-image

Це вважається найзнаменніше серед жіночих свят, адже свята Катерина є заступницею шлюбу та наречених. У давнину напередодні дня святої Катерини парубки постилися, щоб доля послала добрих дружин, а дівчата ворожили, пише «Є!» з посиланням на ПресЦентр.

Свята Великомучениця Катерина з Александрії була дуже вродливою, високоосвіченою і багатою. У 304 році вона прийняла християнство і відтоді проповідувала вчення Ісуса Христа. За наказом імператора Максиміана, який переслідував християн, 17-річною дівчиною її закатували за віру Христову. Кати роздягли її і били воловими жилами дві години по плечах і животу, дівоче тіло стало суцільною раною, кров мучениці струменіла і обагряла землю. Тоді її кинули до в`язниці, де тримали без їжі та води, а потім поклали поміж чотирьох коліс з гострими зубцями. Обертаючись, колеса буквально пошматували її тіло. Ангел Господній зійшов з неба і зробив так, що Катерина лишилась цілою і неушкодженою, а колеса розлетілись на друзки. Тоді кати відрубали їй голову мечем. Із рани святої замість крові поеткло молоко.

Великі страждання св. Катерини навернули багатьох язичників до віри Христової. Серед них — царицю Августіну, дружину Максиміана, і 200 воїнів, котрі спостерігали її страшні муки. Місце страти Великомучениці Катерини і сьогодні показують в Олександрії туристам.

В Україні надзвичайно поважають цю святу. У переддень пам’яті Святої Катерини (7 грудня) зазвичай дівчата збиралися на вечорниці та ворожили на долю.

Оскільки 7 грудня - піст, страви варили пісні, не співали і не танцювали. Дівчата варили кашу та несли її на роздоріжжя, спостерігали, хто підійде до горщика. Якщо добрий чоловік - добра доля чекає дівчину. Є і такий варіант: дівчата зрізали кілька вишневих гілочок, ставили їх у воду в хаті перед образами. Якщо ж до Нового року (Святої Маланки, 13 січня) вишні зацвітали, то це означало, що дівчина незабаром вийде заміж. Якщо гілка розпустилася пізніше - наречений скоро з`явиться, проте з весіллям не поспішатиме. Ну а якщо на гілочці тільки набухнуть бруньки, одруження відбудеться аж в кінці року.

Якщо після вечері вийти на вулицю і, якомога ближче підійти до вікон сусідньої хати, аби почути про що розмовляють господарі, за характером розмови можна визначити свою долю.

Можна поворожити на нареченого і уві сні. Аби наснився майбутній чоловік, перед сном треба покласти під подушку шматок хліба і промовити: 

«Суджений-ряджений, приходь до мене поїсти». Після цього постаратися більше нічого не говорити, а відразу заснути.

А ще є більш сучасний варіант ворожіння: кидаєте каблучку на підлогу, якщо вона котиться до дверей, значить, дівчині скоро заміж, а чоловікові - у відрядження.