Політика
8 грудня 2017
Польща підготувала проект скарги в Міжнародний суд про неповернення Росією уламків Ту-154М
У МЗС Польщі заявили, що остаточного рішення про направлення скарги до суду поки немає.
news-image
«Ми підготували проект скарги у Міжнародний суд ООН у справі неповернення Росією уламків президентського літака Ту-154М, що розбився під час Смоленської катастрофи», - повідомив віце-міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович, передає «Є!» із посиланням на Польське радіо.

Представляючи сеймовій комісії з питань оборони інформацію про дипломатичні кроки у справі повернення уламків президентського літака, Яцек Чапутович повідомив, що проект скарги налічує кількасот сторінок. Англійською та французькою мовами перекладено понад 2 тис. документів.

Як зазначив заступник міністра закордонних справ, рішення про направлення скарги поки не прийнято. Він зауважив, що це серйозне рішення і воно залежить від багатьох факторів. Зокрема, Польща ніколи не вирішувала ще жодних суперечок у Міжнародному суді. Проект скарги опирається, зокрема, на законодавство з різних галузей – поваги до державної власності, міжнародних конвенцій та норм міжнародного права.

Чапутович поінформував, що серед співрозмовників міністра закордонних справ, з якими було порушено питання про повернення літака, був екс-державний секретар США Джон Керрі та генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ. Розмови проходили також на рівні віце-міністра закордонних справ Польщі та Росії під час зустрічей з послом Росії.

Повернути уламки вимагала також польська прокуратура. Чапутович нагадав, що російська сторона негативно відповідала на усі ноти про повернення уламків літака і що частини розбитого літака повинні залишатися на терені Росії до закінчення російського слідства.

«Слідство 16 разів подовжували, востаннє до 10 жовтня, потім його знову подовжили», - сказав депутатам віце-міністр.
Читайте також: Смоленська трагедія: росіяни обгородили місце падіння літака і будують газопровід