Світ
11 грудня 2017
Джолі закликала НАТО захистити жінок у зонах воєнних дій в М'янмі, Україні, Сирії та Сомалі
Актриса вважає, що сьогодні бути жінкою в зоні воєнних дій часто небезпечніше, ніж бути солдатом.
news-image

Голлівудська зірка Анджеліна Джолі закликала НАТО захистити жінок, котрі перебувають у зонах воєнних конфліктів, від сексуального насильства, пише «Є!» з поисланням на Таблоїд.  

Як висловилася акторка, котра є послом доброї волі ООН, "сьогодні бути жінкою в зоні воєнних дій часто небезпечніше, ніж бути солдатом".

Про це Джолі говорила в колонці, написаній нею спільно з генеральним секретарем НАТО Йенсом Столтенбергом для The Guardian.

"Незважаючи на те, що це забороняється міжнародними законами, сексуальне насильство продовжує використовуватися в якості тактики війни в багатьох конфліктах, від М'янми до України, Сирії та Сомалі. Зокрема це масові зґвалтування, групові зґвалтування, сексуальне рабство, зґвалтування як вид тортур, етнічні чистки й тероризм", - наголосили акторка та політик.
"Перебуваючи в різних ролях, ми бачимо, як конфлікти, в яких систематично страждають жіночі тіла та права, затягуються довше, спричиняють глибші рани, наскільки важче їх стає вирішувати і долати. Відтак покласти край насильству на гендерному ґрунті – це життєво важливе завдання миру та безпеки, а також соціальної справедливості", - зазначили Джолі й Столтенберг.

Їхній план полягає в тім, щоби гендерна рівність стала інтегрованою в стратегічне мислення організації, щоби жінки обіймали більше керівних посад у НАТО, слугуючи рольовими моделями жінки-військової.  Мають бути посилені військові тренування з фокусом на захист прав людини.

Як вважають Джолі та Стелтенберг, у подальшому НАТО докладатиме зусиль для підвищення обізнаності про роль гендеру під час воєнних конфліктів, а випадки сексуального насильства суворо відслідковуватимуться і фіксуватимуться.

"Те, що насильство по відношенню до жінок, у мирному суспільстві чи під час війни, вважається в світі менш небезпечним злочином – ганьба для людства. Остання надія – що ми зможемо це змінити. Ми винні це самим собі – і чоловікам, і жінкам – і майбутнім поколінням", - підсумували Джолі й генсек НАТО.

Нагадаємо, нещодавно Джолі виступила на конференції ООН із вимогою прирівняти сексуальні домагання та насильство до зброї.

Читайте також:В Україні близько 70% дітей потерпають від сексуального насилля з боку близьких людей