Україна
13 грудня 2017
Україна погодилася на ініціативу Польщі підвищити рівень історичної комісії
Для вирішення проблем президенти домовилися підвищити рівень історичної комісії – тепер її очолюють віце-прем’єри двох країн. З українського боку її очолить Павло Розенко.
news-image

Для вирішення конфліктних історичних питань між Україною та Польщею президенти двох країн домовилися про підвищення рівня двосторонньої історичної комісії до рівня віце-прем’єрів, інформує «Є!» з посиланням на Європейську Правду.

Про це президент Петро Порошенко заявив під час прес-брифінгу після зустрічі із президентом Польщі, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Ми дійшли спільної думки, що історія не має впливати на стосунки України та Польщі. Ми маємо своїх героїв, вшановуємо їх, але це не має впливати на майбутнє наших відносин", - заявив Порошенко.

Для вирішення проблем президенти домовилися підвищити рівень історичної комісії – тепер її очолюють віце-прем’єри двох країн. З українського боку її очолить Павло Розенко.

"Комісія має зібратися найближчим чином та вирішити питання, що виникли з ексгумацією та похованнями. А ще ми маємо орієнтуватися на героїв, що є спільними для обох країн", - як приклад Петро Порошенко назвав маршала Польщі Пілсудського.

Варто відзначити, що ініціатива підвищити рівень історичних консультації є давньою ініціативою Польщі. Своєю чергою українська сторона висловлювала побоювання, що таким чином Польщі буде легше лобіювати історичні питання, поєднуючи їх з економічними.

Нагадаємо, 13 грудня президент Польщі Анджей Дуда відвідав Харків. Разом із українським президентом Петром Порошенком він поклав квіти до меморіалу жертв тоталітаризму, що розташований на колишньому полігоні НКВС, де, серед іншого, було вбито та поховано кілька тисяч польських офіцерів.

Читайте також:Порошенко і Дуда зустрічаються в Харкові «віч-на-віч»