Суспільство
15 грудня 2017
Оксфордський словник вибрав слово 2017 року
Редактори словника зафіксували п'ятикратне зростання вживання слова youthquake в 2017 році порівняно з минулим роком.
news-image

Укладачі Оксфордського словника назвали словом 2017 року "youthquake" — значуща культурна, політична або соціальна зміна, яка виникла під дією або впливом молоді. Про це йдеться в блозі словника, пише «Є!» з посиланням на 112.

Редактори словника зафіксували п'ятикратне зростання його вживання в 2017 році порівняно з минулим роком.

Зазначається, що слово "youthquake" створене з слів "earthquake" (землетрус) та "youth" (молодь). Його вперше використала в 1965 році головний редактор Vogue Діана Вриланд, говорячи про зміни в моді і музиці.

У 2017 році це слово часто вживали у Великобританії в червні у зв'язку з невдалим виступом консерваторів на виборах в парламент — вдалий результат лейбористів пов'язали саме з молодіжним голосуванням.

У вересні відбувся другий пік вживання "youthquake" під час виборів в Новій Зеландії.

Додамо, що серед інших слів, які претендували на перемогу, були, зокрема, "broflake", "Milkshake Duck", "newsjacking", "kompromat", "antifa" і "unicorn".

Нагадаємо, в 2016 році Оксфордський словник назвав словом року "post-truth" (постправда). У 2015 р. словом року став символ емодзі - значок, офіційно називається "обличчя зі сльозами радості", в 2014 — vape (куріння електронної сигарети).