Проміняти депозит на кредит тепер не проблема
Вищий спеціалізований суд України узаконив схему обміну кредитів на депозити в проблемних банках
news-image

Розглядаючи справу №6-17645св14 Київська колегія судової палати у цивільних справах ВССУ постановила, що вкладник має повне право помінятися з позичальником, і договір переуступки прав вимог по депозиту і кредиту, який підпишуть сторони повинен визнаватися офіційними органами.

В тому числі і Фондом гарантування вкладів фізосіб, який зараз активно опротестовує по судам такі угоди, пишє Є! Єдність.інфо

Раніше ця схема взаєморозрахунків була досить популярна. Як тільки вкладник розумів, що не зможе отримати від банку свій депозит, а його розмір помітно перевищує гарантовані державою 200 тис. грн, він шукав великого позичальника цієї ж, проблемної фінустанови. Знаходили, через юриста підписували з ним угоду: позичальник погоджувався повернути депозит готівкою вкладнику, саме йому - не банку, а вкладник в свою чергу переписував на позичальника (переуступав йому) свій депозит.

Читайте також: В Україні знову закривають банки

В результаті вкладник отримував свої гроші, а всі документи концентрувалися в одних руках - позичальника: і на кредит і на депозит. Останній приходив до банку з довіреністю на вклад, і писав там заяву про те, щоб переуступлений йому депозит зарахували в рахунок погашення кредиту.

Юристи радять позичальникам, які підписали договір переуступки депозиту (по суті яка розрахувалися за банк з вкладником), яким Фонд відмовляє у виплаті компенсацій, долучати до своїх позовів рішення ВССУ №6-17645св14. Це повинно допомогти в отриманні позитивного вердикту.

Читайте також: НБУ планує виділити банкам з бюджету 28 млрд грн, - джерело

Тим же людям, які сьогодні збираються в групи для обмінів депозитів на кредити і підписують договори з переуступки, юристи рекомендують підписувати ще й додаткову угоду. У ній обумовлюють, що у випадку заперечування угоди переуступки ким-небудь, сторони повинні повернутися до початкових ввідних. Тобто вкладник повинен повернути позичальнику його гроші, а позичальник вкладнику - право вимоги за депозитом. В цьому випадку не відбувається обмеження прав сторін.